WHATSAPP: Tüm Özellikleri ve Gelmesi Beklenenler

13.05.2017
• Mobil-Cihaz • Yazilim • Teknoloji • Internet

Akıllı cep telefonu taşıyanların neredeyse tamamının telefonunda Whatsapp mesajlaşma uygulamasının kurulu olduğunu söylemek şaşırtıcı olmayacaktır. Peki Whatsapp kısa mesaj sisteminin yerini almışken özelliklerinin ne kadarını biliyor ve kullanıyoruz? Sizler için Whatsapp’ın herkes tarafından bilinen en temel özelliklerinin yanında az bilinen kullanışlı özelliklerini de yazımızda derledik.

TEMEL ÖZELLİKLER

1.Whatsapp çıktığı günden beri sürekli kendini yenileyen ve geliştiren bir uygulama olarak, mesajlaşma özelliğinin yanına sesli ve görüntülü konuşma özelliğini de eklemiş bulunuyor. Eskiden görüntülü konuşabilmek için farklı uygulamalar kullanırken artık tek uygulama ile hepsini bir arada yapabiliyoruz.


2.Kendinizi karşınızdaki ile konuşmaya hazır hissetmiyorsanız, hislerinizi ve düşüncelerinizi önce sesli mesaj olarak kaydederek arkadaşlarınıza veya ailenize gönderebilirsiniz. Bazen sesinizi duymanın karşınızdakine ilaç gibi geldiği anlar olabilir.


3.100 MB büyüklüğünü geçmeyen dosyalarınızı rahatlıkla Whatsapp üzerinden gönderebilirsiniz. PDF, e-Tablo, doküman veya slayt olması hiç fark etmez.


4.Whatsapp mesajlarınız karşılıklı olarak uçtan uca şifrelenir, mesajlaştığınız kişi dışında bu mesajların görülmesi ve çözülmesi imkanı bulunmuyor. Hatta Whatsapp biz bile kullanıcılarımızın güvenlik anahtarlarını kullanamıyoruz ve mesajları çözmemiz mümkün değil açıklamasını yapıyor, tabi inanırsanız. Whatsapp herkese bir güvenlik anahtarı verir, telefonunuzdaki Whatsapp’ı silip tekrar yüklemedikçe bu anahtar değişmez. Yeni aldığınız telefonunuza Whatsapp’ı tekrar yüklediğinizde bu güvenlik anahtarı değişir ve numaranızın kayıtlı olduğu tüm arkadaşlarınızın mesaj panosuna güvenlik kodunuzun değiştiği uyarısını yapar. Bu uyarıyı alan arkadaşlarınız sizin Whatsapp'ı tekrar yüklemek zorunda kaldığınızı öğrenmiş olurlar. Sakın rehberden sildiğiniz kişilere telefonum bozuldu, kayboldu, numaralarım silindi gibi yalanlar söylemeyin, bu özelliğiyle Whatsapp yalanınızı anında ortaya çıkarıverir.


5.Gönderdiğiniz mesajların ne zaman okunduğunu bilmek isterseniz mesajınızın üstüne uzunca dokunduğunuzda ekranın üstünde çıkan “i” harfine dokunarak görebilirsiniz.


6.Size gelen mesajlar zaman içinde yüzleri binleri buluyor. Fakat hoşunuza giden bir fotoyu, mesajı veya gerekli bir dosyayı bulmanız çok zamanınızı alabiliyor. Bunu kolaylaştırmak için mesajın, fotonun, videonun veya dosyanın üstüne uzunca dokunduğunuzda ekranın üstünde çıkan “Yıldız” simgesine dokunarak onları işaretleyebilirsiniz. İşaretlediğiniz mesajları bulmak için sohbet ekranının sağ üst köşesindeki seçenekler menüsünden “Yıldızlı Mesajlar”a dokunmanız yeterli. Açılan sayfadan işaretlediğiniz sayılı önemli mesaj, foto, video veya dosyalarınız arasından hızlıca bulabilirsiniz. Yıldızlı mesajlarınız sohbetlerinizi silseniz bile saklanır, fakat Whatsapp sohbeti silerken size yıldızlı mesajları da silmek isteyip istemediğinizi sorar.


7.İstediğiniz mesajı, fotoyu, videoyu veya dosyayı üzerine uzunca dokunursanız ekranın üst kısmında açılan seçenekler içinden “Paylaş” butonunu kullanarak istediğiniz sosyal medya üzerinde seçtiklerinizi paylaşabilirsiniz. Mesela size gelen fotoları rahatlıkla Twitter veya Instagram üzerinde takipçilerinizle paylaşabilirsiniz.


8.Gruplara yazılan mesajlar alt alta uzayıp gittiği için cevap vermek istediğiniz arkadaşınızın gerilerde kalan mesajına yazdığınız cevabınız havada kalabilir. Bunu engellemek için istediğiniz mesajı özel olarak cevaplayabilirsiniz. Grup üzerinden gelen mesajın üzerine uzunca dokunduğunuzda ekranın üst kısmında açılan sol yönlü oku kullanarak mesajı atan arkadaşınıza özel cevap yazabilirsiniz. Bu durumda onun mesajı üstte sizin cevabınız altta olmak üzere mesajınız sohbet grubunuzun sayfasına düşecektir, böylelikle arkadaşınız kendi mesajına sizin cevap verdiğinizi kolayca anlayabilir.


9.Artık mesajlarınızın istediğiniz kelimelerini kalın, italik veya üstü çizili olarak yazabilirsiniz. Yazacağınız kelimenin başına ve sonuna * işareti koyduğunuzda, yani *kalın* yazarsanız
kalın olarak mesajınızda görünecektir. Aynı şekilde _alt uzun çizgi koyarsanız_ mesajınız, (alt uzun çizgi koyarsanız) şeklinde italik görünür. ~ işareti de yazınızın üstünü çizecektir.


WHATSAPP WEB

Whatsapp WEB ile artık mesajlaşmak için telefonunuzun küçücük klavyesine mahkum değilsiniz. Dilerseniz bilgisayarınızdan veya tabletinizden web tarayıcınızı kullanarak Whatsapp mesajlarını alabilir veya gönderebilirsiniz. Whatsapp Web’in sağladığı en büyük kolaylıklardan bir tanesi de bilgisayarınızdaki dosyalarınızı ve fotoğraflarınızı istediğiniz an istediğiniz arkadaşınıza gönderebilmeniz.


Whatsapp Web’i kullanabilmek için önce https://web.whatsapp.com/
adresine bilgisayarınızdan veya tabletinizden gitmeniz gerekli, sonrasında telefonunuzdan Whatsapp’ı açıp seçenekler menüsünden “Whatsapp Web” seçeneğine dokunduğunuz anda telefonunuzun kamerası aktif hale gelecektir. Kameranızı bilgisayarınızdaki Whatsapp Web sayfasında açılan kare kod üzerine getirin, telefonunuz kare kodu algıladığı anda bilgisayardaki tarayıcınızda Whatsapp ekranınız açılacaktır. Artık mesajlarınızı bilgisayarınızdan alıp gönderebileceksiniz. Şimdilik bilgisayarınızdan görüntülü ve sesli görüşme yapabilmeniz mümkün değil ancak Whatsapp'ın yakında bununla ilgili bir çalışması olacağından emin olabilirsiniz.




DURUM BİLDİRİMİ
Whatsapp üzerinden artık isteseniz herkese açık isterseniz sadece seçeceğiniz kişilerinize anlık olarak çektiğiniz fotoğraf veya 30 saniye süreli kısa videolarınız "Durum" başlığı altında paylaşılacak. Bu paylaşım Whatsapp tarafından 24 saat gösterimde tutulacak ve sonrasında otomatik olarak sistemden silinecek. Bu özelliğin avantajı kişilerinizde bulunan herkesle anında fotoğraf veya video paylaşma imkanını size sunması. Aynı şekilde arkadaşlarınızdan durumunu paylaşanları siz de görebilirsiniz. Çıktığınız geziden bir enstantane paylaşabileceğiniz gibi eski arkadaşların buluşmasını duyurmak için selfie çekip kişilerinizle paylaşabilirsiniz.

Durum sayfanızın sağ üst kısmındaki seçeneklerden "Gizlilik Ayarları"nızı yapabilirsiniz. Bu kısımdan isterseniz durumunuzu kişilerinizle veya kişileriniz içinden seçtiklerinizle paylaşabilirsiniz. İsterseniz kişileriniz içinden durumunuzu paylaşmak istemediklerinizi çıkararak da bu ayarı yapabilirsiniz. Hangi size kolay olursa seçiminize kalmış.


YEDEKLEME

Whatsapp siz isteseniz de istemeseniz de mesajlarınızı cihazınızda Whatsapp klasörü içindeki “Databases” klasörüne otomatik olarak her gün yedekler. Eğer yanlışlıkla mesajlarınızdan bir bölümünü silerseniz, sohbetlerinizi geri getirmek için Whatsapp’ı telefonunuzdan silip yeniden yüklemeniz durumunda Whatsapp yükleme tamamlandığında eski mesajlarınızı geri getirmek isteyip istemediğinizi sorar, evet demeniz durumunda tüm sohbetlerinizi geri getirir.


Eğer Whatsapp’ı yeni telefonunuza kuracaksanız mesajlarınızı nasıl aktaracaksınız?


Bu durumda Ayarlar menüsünden “Sohbetler” bölümüne dokunduğunuzda açılan sayfadaki “Yedekle” butonuna dokunarak tüm sohbetlerinizi gmail hesabınıza bağlı Google Drive bulut diskinize yedekleyebilirsiniz. İsterseniz otomatik yedekle seçeneği ile günlük olarak Whatsapp’ın kendi kendini Drive hesabınıza yedeklemesini sağlayabilirsiniz. Otomatik güncellemeyi açmak isterseniz internet kotanızın bitmemesi için bağlantı çeşidini yalnız Wi-Fi olarak işaretlemenizi öneririz.


Telefonunuzu değiştirip Whatsapp’ı kurduğunuzda Whatsapp yine telefonunuzu ve Drive hesabınızı otomatik tarayarak yedek dosyalarını bulduğunda size yüklenmesini isteyip istemediğinizi soracaktır. Evet dediğinizde tüm sohbetleriniz yeni telefonunuza aktarılmış olacaktır.


Eğer hem telefonunuz hem de numaranız değiştiyse yine “Ayarlar”a giderek “Hesap” bölümünden “Numarayı değiştir” kısmındaki adımları takip ederek sohbetlerinizi yeni telefon ve numaranıza taşıyabilirsiniz.

GİZLİLİK

Whatsapp, eğer gizliliğe önem verenlerdenseniz sizi de unutmamış. Ayarlar menüsü altındaki “Hesap” bölümünde “Gizlilik” adında bir kısım açılmış ve bu kısımdan gizlilik ayarlarınızı yapabilirsiniz.


Son Görülme saatim görünmesin gece geç vakitte sabah erken vakitte napıyordun sorularına muhatap olmak istemiyorsanız bu ayarı kapatabilirsiniz. Böylelikle Whatsapp'a ne zaman girdiğinizi kimse görememiş olur. Aynı şekilde “Profil Foto”nuzu da herkesten gizleyebilir veya sadece kişilerinizde kayıtlı numaraların görmesine izin verebilirsiniz. “Hakkımda” bölümünde yazdıklarınızı da sadece kişilerinize açık tutabileceğiniz gibi kimse görmesin de diyebilirsiniz. Ama eğer kimsenin görmesini istemiyorsanız yazmamanız daha az zahmetli olacaktır.


Bir başka gizlilik ayarı da okuduğunuz mesajların okunduğunun anlaşılmasını istemiyorsanız, Ayarlar > Hesap > Gizlilik kısmındaki "Okundu bilgisi"nin yanındaki kutucuktaki işareti kaldırdığınızda artık kimse size gelen mesajları okuyup okumadığınızı bilemeyecek. Yani şu küçük çift mavi tik işaretleri sizden giden mesajların köşesinde her zaman gri olarak kalacak.


Hatırlatmakta fayda var bu ayarları gizlediğinizde siz de kimsenin son görülme saatini ve gönderdiğiniz mesajların okunup okunmadığını göremeyeceksiniz. Tek taraflı gizlilik olmuyor maalesef, kendi gizliliğinize önem veriyorsanız başkalarınınkine de saygı duymanız gerekir diyor Whatsapp.

BİLDİRİMLER

Artık sosyal olarak bulunduğumuz her çevre için gerekli gereksiz Whatsapp grupları kurulmaya başlandı. Bazı durumlarda bilginiz ve isteğiniz dışında gruplara üye yapılıyorsunuz. Çoğu zaman da ayıp olmasın diye sesinizi çıkaramadığınız gibi gruptan da ayrılamıyorsunuz. Sosyal baskı had safhada ise ve sürekli mesaj gelen yoğun bir gruptaysanız, bildirimler belli bir zaman sonra çıldırtıcı hale gelebiliyor. Bu durumlarda hemen grubun sayfasına gidip sağ üst köşedeki seçenekleri açtığınızda açılan menüden “Sessiz” seçeneğine dokunduğunuzda 8 saat, 1 hafta veya 1 yıl boyunca gruptan gelen mesajları sessize alabildiğiniz gibi, bildirimlerin de ekranınıza düşmesini engelleyebilirsiniz. Bu durumda ara ara grup sayfasına girip isterseniz gelen mesajları okuyabilirsiniz, çünkü mesaj geldiğini artık size hatırlatacak tüm sesli ve görsel bildirimler sessize alındığından mesaj geldiğini bilemeyeceksiniz.


HIZLI ERİŞİM

Sık mesajlaştığınız kişi ve gruplarınızı telefonunuzun ana ekranına taşıyabilirsiniz. Bu işlem için istediğiniz kişi veya grubun üstüne uzun süreli dokunduğunuzda sayfanın sağ üst kısmındaki seçim menüsünden “Sohbet Kısayolu Ekle” üzerine dokunursanız, taşıdığınız kişi ve grupların profil resmi telefonunuzun ana ekranına gelecektir. İsterseniz sohbetin içine girerek yine sağ üst köşedeki seçim menüsünden “Diğer” seçeneğine dokunduğunuzda açılan menüden Kısayol Ekle demeniz yeterli olacaktır. Artık telefonunuzun ana ekranındaki kişilerinizin profil fotolarına dokunarak hemen mesaj yazmaya başlayabilirsiniz.


GELMESİ BEKLENEN YENİ ÖZELLİKLER

Whatsapp’ta mesaj göndermeden önce çok dikkatli olmalısınız yoksa istemediğiniz bir mesajı istemediğiniz bir kişiye gönderdiğinizde istenmedik durumlarla karşılaşabilirsiniz. Sonrasında özür mesajları yanlışlık oldu başka birine gönderecektim mesajları arkası arkasını takip edecektir. Whatsapp gönderilen mesajın hem gönderdiğiniz telefondan hem de sizin telefonunuzdan kalıcı olarak silinmesi için çalışmaları başlatmış durumda. Şu anda siz telefonunuzdan mesajı silseniz de karşı tarafın telefonuna düşen mesajınız silinmiyor.


Apple Siri’nin yazılım kodlarını geliştirici firmalara açtı. Whatsapp da bulunla ilgili ilk çalışmasını yaptı ve çıkardığı Beta versiyonunda Siri’den gelen mesajlarınızı okumasını isteyebiliyorsunuz. Bundan sonraki versiyonlarda istediğiniz kişilere Siri’yi kullanarak sesli veya yazılı mesaj atabilmeniz mümkün olacak. Veya Siri’den istediğiniz kişiyle görüntülü sohbet başlatmasını isteyebileceksiniz.


Ayrıca Whatsapp Web'e sesli ve görüntülü konuşma özelliğinin gelmesi de beklenen özellikler arasında.