Başarılı Gece Fotoğrafları Çekmek İçin Altın Kurallar -I
· Başlarken
Fotoğrafçılığa yeni başlayan ve DSLR fotoğraf makinesi satın almış amatör fotoğrafçılar, temel fotoğrafçılık eğitim almadıkları takdirde sahip oldukları fotoğraf makinesinin tüm özelliklerinden faydalanamazlar. Özellikle gece çekimlerinde otomatik moda çekim yapanlar için sonuçlar hiç de iç açıcı değildir. Başarılı gece fotoğrafları çekebilmek için; zamanlama, doğru ekipman ve teknik ayarların yapılması önemlidir. Şimdi yapılması gerekenleri madde madde sıralayalım:
· Zamanlama:
Başarılı gece fotoğrafları çekmek için öncelikle doğru zamanda doğru yerde olmak şarttır. Gece çekimi için en doğru zaman gökyüzünde parlament mavisini oluştuğu zamandır. Bunun için akşam gün batımı sonrası ilk 1 saat ya da güneş doğmadan önceki 1 saattir. Bu zaman dilimi dışında çekilen karelerde gökyüzü simsiyah çıkacağı için fotoğrafın başarısı düşecektir. Aşağıdaki iki karede parlament mavisi gökyüzünün fotoğrafa kattığı artı net şekilde görülmektedir:
· Doğru konum:
Gün batımında batıya ve gün doğumunda ise doğuya doğru çekim yapmak önemli. Ters yönde çekim yapılırsa göz alıcı mavi ve kırmızsı tonların yerini koyu gri ve lacivert alacaktır. Ayrıca, ters yönde yapılacak çekimlerde özellikle akşamüstü hava birden kararacağı için çekim yapma süresi kısalacaktır.
· Doğru tripod:
Gece fotoğraflarında başarı için öncelikle fotoğraf makinenizin sabit olması hayati önem taşır. Bunun için tripod (üçayak) olmazsa almaz bir ekipmandır. Ancak tripodunuzun niteliği de önemlidir. Ağır ekipman taşımaktan kaçınarak hafif bir tripod tercih etmeniz, özellikle rüzgarlı havada aleyhinize olacaktır. Gece çekimlerinde pozlama süresi uzun olduğu için, en ufak bir sarsıntının dahi fotoğrafın netliğini olumsuz etkileyeceğini unutmamalıyız. Tripodunuzun duruşunu sağlamlaştırmak için, ekipman çantanızı tripodun ortasına asacak olursanız sarsılma ihtimalinin minimuma indirmiş olursunuz.
· Yer tespiti ve lens tercihi:
Gece çekim yapacağınız yer ve mekanın önceden görülmesi hem doğru kompozisyon hem de lens tercihi açısından önemlidir. Tüm lenslerimizi çekim mekanına götürmek ya da tozlu bir ortamda lens değiştirmek istenen bir durum değildir. Dolayısıyla fotoğrafa konu olacak obje ya da manzaranın önceden bilinmesi doğru lens ya da lenslerle çekime hazır gitmek açısından önemlidir. Mümkünse gez-dolaş lensleri (18- 135 mm, 18-200 mm) yerine sabit odaklı bir lens (55 mm, 85mm) ile gitmek işimizi kolaylaştıracaktır. Öte yandan, özellikle sokak aralarında, dar alanlarda ya da bina içlerinde yapılacak çekimlerde ultra geniş açı lens (örneğin Sigma 10-20mm, Canon EF 11-24mm f/4L USM ) kullanımı çok güzel sonuçlar verebilir. Ancak tüm lensler ile, lensin kalitesi ölçüsünde başarılı gece çekimleri yapılabileceğini unutmayalım.
Yazının devamı için tıklayın:
http://cozumpedia.com/basarili-gece-fotograflari-cekmek-icin-altin-kurallar-ii