Başarılı Gece Fotoğrafları Çekmek İçin Altın Kurallar -II

28.04.2017
• Teknoloji • Nasil-Yapilir • Hobi
Gece fotoğrafçılığı

Yazının ilk bölümünü tekrar okumak için tıklayın:


http://cozumpedia.com/basarili-gece-fotograflari-cekmek-icin-altin-kurallar-i


· Yer tespiti ve lens tercihi:

Gece çekim yapacağınız yer ve mekanın önceden görülmesi hem doğru kompozisyon hem de lens tercihi açısından önemlidir. Tüm lenslerimizi çekim mekanına götürmek ya da tozlu bir ortamda lens değiştirmek istenen bir durum değildir. Dolayısıyla fotoğrafa konu olacak obje ya da manzaranın önceden bilinmesi doğru lens ya da lenslerle çekime hazır gitmek açısından önemlidir. Mümkünse gez-dolaş lensleri (18- 135 mm, 18-200 mm) yerine sabit odaklı bir lens (55 mm, 85mm) ile gitmek işimizi kolaylaştıracaktır. Öte yandan, özellikle sokak aralarında, dar alanlarda ya da bina içlerinde yapılacak çekimlerde ultra geniş açı lens (örneğin Sigma 10-20mm, Canon EF 11-24mm f/4L USM ) kullanımı çok güzel sonuçlar verebilir. Ancak tüm lensler ile, lensin kalitesi ölçüsünde başarılı gece çekimleri yapılabileceğini unutmayalım.

· IS Özelliği:

Lensinizde titreğim önleme özelliği var ise çekim öncesinde IS’i kapatmak önemlidir. Bu sayede daha keskin sonuçlar elde edebilirsiniz.

· Filtre Kullanımı:

Filte kullanmadan çekim yapmak netliği arttıracaktır. Tabi farklı efektler elde etmek için filtre kullanımı düşünülebilir.


Artık fotoğrafımızı çekmeye hazırız. Peki hangi exif değerlerine göre çekim yapacağız. Diğer bir deyişle; diyafram, enstantane, iso, beyaz dengesi ne olacak? Şimdi bu sorulara cevap verelim:

· Çekim modu:

otomatik çekim modları (manzara, gece, spor, portre vs gibi modlar) , enstantane öncelikli çekim modu veya diyafram öncelikli çekim modu kullanmayın. Çünkü bu modlarda makinenizin tam kontrolüne sahip olamayacaksınız. Dolayısıyla fotoğraf makinenize tam olarak hükmedebileceğiniz mod olan “full manuel mod” (M modu = Canon) kullanın.

· Diyafram (f değeri) :

En keskin ve net kareler için diyafram, f8 ile f16 arasında bir değer seçilmelidir. Diyafram değerleri arasındaki en keskin nokta, kullanılan lense göre farklılık gösterebilecektir. Her lensin bir sıcak noktası vardır. Ancak şunu ifade etmekte fayda var: Bir lensteki en açık diyafram değerinden 2 ya da 3 tam durak (stop) üstteki bir diyafram değeri en sıcak noktanın olduğu yerdir. Örneğin, en açık diyafram değeri f4 olan bir lens için f8-11 arası uygundur. Kafaları diyafram değerleri ile çok karıştırmaya gerek yok. Bu aşamada ile f16 arasında çekimler yaparak en keskin sonuçları kendiniz test edebilirsiniz.

· Enstantane:

Enstantane bilindiği üzere çekim hızıdır. Bir fotoğrafı saniyenin 125’te 1’inde çekebileceğiniz gibi 30 saniyede de çekebilirsiniz. Diyafram değerini seçtikten sonra, poz göstergesine bakarak kaç saniyede fotoğrafı çekileceğine (enstantane) karar verilir. Deklanşöre yarım basıldığı zaman poz göstergesinde seçmiş olduğumuz enstantane değerinin yeterli olup olmadığını görebiliriz. Söz konusu göstergede değerin “0” civarında olması önemlidir. “-3” çok karanlık bir çekime; “+3” ışık patlamasına yol açar.

· ISO:

ISO değeri için en uygun aralık 100-250’dir. İSO değeri ne kadar düşük tutulursa elde edilecek sonucun temizliği o kadar yüksek olacaktır. Diğer bir deyişle; yüksek ISO değerleri özellikle köşelerde ve karanlık noktalarda gürültüye (gren= noise) yol açar. Özellikle otomatik mod ile yapılan gece çekimlerinde fotoğraf makinenizin, yüksek hızda çekim yapmak için iso değerini oldukça yüksek (1600 iso gibi) tuttuğunu unutmayınız.


Yazının devamını okumak için tıklayın:
http://cozumpedia.com/basarili-gece-fotograflari-cekmek-icin-altin-kurallar-iii