Berat Gecesi Nedir? Bu Gecede Nasıl Dua Etmeliyiz?

09.05.2017
• Hayat

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) : “Recep, Allah'ın ayıdır. Şaban, benim ayımdır. Ramazan, ümmetimin ayıdır.” Diyerek Şaban ayının önemini bildirmiştir.

Beraat gecesi, Şaban ayı içindedir.


Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu gece için; Cebrail (a.s) ’ın kendisine Berat Gecesinde Allah (c.c) ’ın Rahmet Kapılarından 300 tanesini açacağını Kendisine eş ve ortak koşmayan herkesi bağışlayacağını, ancak büyücü, kahin, sürekli içki içen, tefecilik yapan ve zinaya devam edenlerin hariç olduğunu söylediğini bildirdi.





Cebrail (a.s.) ’in Berat Gecesinin ilk çeyreği geçtikten sonra Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ’in yanına tekrar gelerek semada açılan Cennet kapılarını gösterdiğini ve her kapıda bulunan meleğin sırasıyla;


1. “Bu gece Allah (c.c) ’a rüku edenlere ne mutlu”,

2. “Bu gece Allah (c.c) ’a secde edenlere ne mutlu”,

3. “Bu gece Allah (c.c) ’a dua edenlere ne mutlu”,

4. “Bu gece Allah (c.c) ’ı zikredenlere ne mutlu”,

5. “Bu gece Allah (c.c) ’a olan korkusundan ağlayanlara ne mutlu”,

6. “Bu gece Müslümanlara ne mutlu”,

7. “Günahlarının bağışlanmasını dileyen yok mu ki bağışlansın”,


Dediklerini duyduğunu bildirmiştir.


Cebrail (a.s) Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ’e “Ya Muhammed Allah-u Teala, bu gece Kelp Kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısı kadar kimseyi cehennemden azat eder.” Demiştir.


Bu gecede Müslümanların yıl boyunca yapmış oldukları iyilik, hayır, hasenatlara karşılık kötülük, hata ve günahlarını düşünerek bağışlanma dilemeleri ve tövbe etmelerinin Allah katındaki karşılığı çok büyüktür. Allah, kendisine güvenip sığınanları asla geri çevirmez.





Berat Gecesinin en önemli özellikleri;


1. Bu gece yapılan ibadetlere diğer vakitlerden daha fazla sevap verilmesi,

2. Allah’ın rahmetinin tüm Alemi kuşatması,

3. Allah'ın affetmesi ve bağışlamasının diğer zamanlara göre çok fazla olması,

4. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ’e şefaat yetkisinin verilmiş olması.


Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) , bu geceyi uyanık ve ibadetle geçirmemizi, gündüzünde ise oruçlu olmamızı tavsiye eder. Bu gecede Allah’ın Dünya semasına rahmetiyle tecelli ederek “İstiğfar eden yok mu, affedeyim ve bağışlayayım, Rızık isteyen yok mu, hemen rızık vereyim, Başına bir musibet gelen yok mu, hemen sağlık ve afiyet vereyim.” Dediğini Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bildiriyor. Bu durum sabah tan yerinin ağarmasına kadar bu şekilde devam eder.


Berat Gecesi ibadeti


Bu gecede namaz kılarak, Kur’an okunması, Tövbe edilmesi, Allah’ın isimlerinin çokça okunması, Salavat-ı Şerif okunması, muhtaçlara sadaka verilmesi yapılması en faziletli ibadetlerdendir.


Berat Kandili Duası


Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu gece "Allahım, azabından affına, gazabından rızana sığınırım, Senden yine Sana iltica ederim. Sana gereği gibi hamd etmekten âcizim. Sen Kendini sena ettiğin gibi yücesin.” Şeklinde dua etmiştir.