Doğal Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma sirkesi evimdeki en temel besinlerden biridir. Elma sirkesini, taze yeşillikleri korumak ve temizlemek için, çorba, güveç ve salata soslarınıza lezzet katmak için de kullanabilirsiniz. Biraz zeytinyağına bir çay kaşığı ezilmiş biber ve fesleğen ekledikten sonra biraz da elma sirkesi damlattınız mı tadına doyulmaz bir lezzet iksiri elde edersiniz ki ekmeğiniz bitene kadar kendinizi yemekten alıkoyamazsınız.
Elma sirkesini marketlerden ve halk pazarlarından almanız mümkünken, kendi yaptığınız taze elma sirkesinin tadıyla asla kıyaslanamaz. Kendi sirkenizi yaptığınızda, asitlik seviyesini ayarlayabilir ve mağazalarda satılan çeşitlerde bulamayacağınız bir tazelik elde edersiniz. İlk elma sirkenizi yaptıktan sonra, muhtemelen neden kendi yaptığınızın daha güzel olduğunu anlayacaksınız.
Her tür ev yapımı meyve sirkesi yapmak, meyveyi parçalayarak suyunu sıkmak, posasını çıkarmak, şişelemek ve asetabakter olarak bilinen bakterilerin meyvenin suyunu sirkeye dönüştürene kadar beklemek, işte ev yapımı sirke yapmak bu kadar basittir.
Elmaları alıp suyunu çıkarmak istemiyorsanız elma suyu da satın alabilirsiniz, bu durumda elmaların suyunu sıkma adımını atlayabilirsiniz.
Kendi elma sirkenizi yapmaya nasıl başlayacaksınız?
Elbette çürük ve ezilmiş olmamak kaydıyla evinizdeki zamanı geçmiş buruşuk ve yumuşamış elmaları kullanarak tasarruf edebilirsiniz. Bunlar sirke yapımı için idealdir. Tabii ki, kesinlikle taze yeni alınmış elmaları da kullanabilirsiniz, bu da eski elmaları kullanmak kadar mükemmel bir seçim olur. Ancak eski elmalarınızı elma sirkesi yaparak kullanmanız, onları çöpe atmadan faydalanmanızın başka bir yoludur. Kullanacağınız elmalar mutlaka üzerinde koruyucu mum tabakası olmayanlardan tercih edilmelidir.
Elma suyunu çıkarmak için katı meyve sıkacağı kullanabilirsiniz, eğer meyve sıkacağınız yoksa onları dilimlere ayırarak rendeden geçirin. (Çekirdekleri ve kabuklarını bırakabilirsiniz) . Ardından posayı meyve suyundan ayırmak için tülbent kaplı bir elekle veya temiz bir tülbent ile de meyve suyunu posa, kabuk ve çekirdeklerinden süzün.
Süzdüğünüz elma suyunu temiz, kuru ve koyu renkli cam kavanoz veya şişelere doldurun. Şişelerin veya kavanozların kapaklarını kapatmayın, fakat ağızlarını birkaç kat katladığınız tülbentlerle örtüp ağzının çevresini bir ip veya paket lastiği yardımıyla bağlayın. Kavanoz veya şişelerinizi, elma sirkesi içinde tercih ettiğiniz keskinlik seviyesine bağlı olarak, 3 hafta ile 6 ay arasında serin ve karanlık bir yerde saklayın.
Meyve suyunu ne kadar uzun süre bekletirseniz, sirkenizin tadı o kadar keskin ve asitli olacaktır. Daha kısa süreli beklettiğinizde sirkeniz daha hafif tadlara bürünür. Sirkenizi yaparken başlarda meyve suyunuz alkole döner, bu nedenle sirkenizin fermantasyon döngüsü tamamlanmadan erkenden kullanmak isterseniz, sirke yerine elma şarabı tadabilirsiniz. O yüzden başlarda oluşan alkol asetik asit haline dönüşene kadar elma suyunuzu fermantasyona bırakın, yani tavsiyemiz 2-3 aydan önce sirkenizi kesinlikle kullanmaya başlamayın. Kavanozlarınızın üstüne mutlaka yaptığınız tarihi yazarak saklayın, bir süre sonra yaptığınız tarihi karıştırabilirsiniz.
Sirke yapımı için elma suyunu hazır satın aldıysanız yine aynı şekilde koyu renkli kavanozlarda ağızları birkaç katlı tülbentle kapatılmış olarak serin, kapalı ve karanlık bir yerde 3 hafta ila 6 ay arasında sirke haline gelene kadar saklayın.
Meyve suyunuz sirkeye dönüşmeye başladığında üstünde ince bir tabaka halinde oluşan maddeyi fark edebilirsiniz. Bilindiği gibi "sirke anası" budur, elma suyunu sirkeye dönüştüren bakteri topluluğuna denir. İsterseniz, oluşan sirke anasını bir kaşık yardımıyla dikkatlice bir kaba alarak kapağı kapalı olarak buzdolabınızda saklayın. Sonraki sirke yapışınızda sakladığınız bu sirke anasını maya gibi kullanabilirsiniz. Var olan bir anayı kullanmanız sirke yapım süresini bir miktar kısaltacaktır. Sirkenizin üzerinde oluşmaya başlayan ananın tamamlanmasını bekleyin, daha sonra sirkenizin asitlik derecesinden memnun olduğunuzda, şişe veya kavanozlarınızın kapaklarını kapatın ve kullanmaya başlayana kadar bu şekilde saklayın.
Afiyet olsun.
Kaynak: www.care2.com