Dünyanın En Derin Gölü Nerededir?
Gölün Coğrafi Konumu ve Boyutları
Dünyanın en derin gölü, Rusya toprakları içinde yer alan Baykal Gölü’dür (Lake Baikal) . Güney Sibirya’da Irkutsk Oblast Eyaleti ile Buryatya Özerk Cumhuriyeti arasında bulunan arasında bulunan göl, 1637 m olan maksimum derinliği sahiptir ve ortalama derinliği ise 730 m’dir.Kuzeyin/ Sibirya’nın incisi olarak adlandırılan Baykal Gölü’nün oluşumu 25 milyon yıl öncesine dayanır ve bu nedenle Rusya’nın galapagosu olarak da isimlendirilir.
31722 km2 bir alana sahip olan ve bu özelliği ile 7 nci en büyük göl olan Baykal Gölü’nün maksimum uzunluğu 636 km iken; maksimum genişliği ise 79,4 km olarak ölçülmüştür. Gölün çevresini toplam uzunluğu ise 2100 km’dir.
Baykal Gölü, 23000 km3 su hacmi ile Rusya’nın toplam tatlı su rezervlerinin yüzde 80’ini ve Dünyanın da donmamış tatlı su kaynaklarının toplam yüzde 20’sini barındırmaktadır.
Baykal Gölü, yılın büyük bir bölümünü buzlarla kaplanmış şekilde geçirir. Buz kalınlığı 2 metreyi bulabilmektedir. Tarihi kayıtlara göre; 1904-1905 Rus-Japon savaşı sırasında buz kalınlığı sayesinde Ruslar göl üzerinde demiryolu hattı inşa ederek orduya lojistik destek sağlayabilmiştir.
Bağlantılı Nehirler
300’den fazla kanal ve ırmaktan beslenen Baykal Gölü’ne su taşıyan en önemli nehirler; Selenga, Chikoy, Kiloh, Uda, Barguzin ve Yukarı Angara’dır. Diğer taraftan, gölden su taşıyan tek nehir Angara’dır. Angara nehri yıllık ortalama 60 km3 suyu Dünyanın en büyük 5 inci akarsuyu olan Yenisey’e aktarır ve Antartika’ya dökülen en büyük nehir sisteminin bir parçası olur.
Şehir ve Adalar
Yerleşim yerlerinde izole bir Baykal Gölü’ne yakın en büyük yerleşim yeri Irkutsk şehridir. Listvyanka ve Severobaikalsk ise turistlerin ilgi çeken küçük kasabalardır. 30’un üzerinde ada bulunan gölde, Olhon en büyük ada olup 1500 kişinin yaşadığı 3 köye ev sahipliği yapar.
Ekonomik Değer ve Diğer Bilgiler
Gölde kereste taşımacılığı ve balıkçılık yapılmaktadır. Alabalık, en çok öne çıkan balık türüdür.Baykal gölü, dünyanın en temiz gölleri arasında yer alır. Buzların eridiği Mayıs ve Haziran aylarında su altında görüş mesafesi 39 m’ye kadar çıkabilmektedir. Gölün diğer ilginç bir özelliği ise zemininin sıcak olmasıdır ancak bu ısının kaynağı tam olarak bilinmemektedir.
Baykal gölü, derin sulara sahip olmasına karşın suyunda oksijen bulundurur ve dünyanın en önemli ekosistemlerinden bir tanesine ev sahipliği yapar. 3700’ün üzerinde su canlısına hayat veren gölde, 50 farklı balık türü bulunmaktadır. Artan endüstrileşme ve iklim değişiklikleri göldeki biyolojik çeşitliliği olumsuz yönde etkilemektedir.
Kaynaklar:
http://www.quickgs.com/10-largest-lakes-of-world/
http://www.irkutsk.org/baikal/encicl.htm
http://lakebaikal.org/visiting-lake-baikal/
http://www.livescience.com/57653-lake-baikal-facts.html