Fırtına Kategorileri

12.09.2017
• Nedir

Fırtına mevsimi boyunca, meteorologların hakkında konuştukları kasırganın kategorileri, kasırgaların karaya vardığında neler yapabileceği ile ilgili bir sınıflandırmadır.

Ülkemizin okyanusa kıyısı olmadığı için çok yıkıcı kategoride fırtınalar yaşamamaktayız ve çokta gündem olmamaktadır.


Kategoriler Ne Anlama Geliyor:

Kasırgalar söz konusu olduğunda, meteorologlar kasırga etkisinin büyüklüğünü anlamamıza yardımcı olması için Saffir-Simpson Kasırga Rüzgar Ölçeği cinsinden ölçüm değerleri verirler. Bu 1 den 5’ e kadar sınıflandırılıyor. Bu sınıflandırma ölçeği fırtınanın tehlike düzeyinden haber vermekte olup yöre sakinlerinin ne tür güvenlik önlemleri almasına ve felaket organizasyonlarının belirlenmesine yardımcı oluyor.



Fırtına Kategorilerinin Tanımları

Fırtına Kategorisi 1: En hafif kasırga tipini ifade eder. Rüzgar hızı 119 ila 153 km arasında değişir ve binalara hafif zararlar verebilir . İnsanlara ve hayvanlara yönelik yaralanmalar genellikle istisnaidir ve bu zararlarda daha çok uçan veya düşen enkazlarla sınırlıdır. Kategori 1 fırtınasında, cam pencereler genellikle bozulmadan kalır. Çerçeveli evlere, dairelere ve alışveriş merkezlerine verilen bazı çatı hasarlarının yanı sıra, elektrik hatları ve düşmüş ağaçlar nedeniyle kısa süreli elektrik kesintileri de yaşanabilir.

Fırtına Kategorisi 2: Rüzgar hızı saatte 154 km ila 177 km arasında değişir ve binalara orta düzeyde zararlar vermesi beklenir. Büyük rüzgar hızları, enkazın insanlara ve hayvanlara karşı daha büyük bir tehdit oluşturduğu anlamına gelir; çatı kaplaması, cephe kaplaması , cam evler ve ahşap evler hasara karşı daha savunmasızdır. Kategori 2 fırtınasında, apartmanlar,karavanlar ve alışveriş merkezlerindeki yapısal hasarın yanı sıra düşük rakımlı alanlarda taşkınlar da beklenir. Birkaç gün ila birkaç hafta arasında değişen geniş kapsamlı elektrik kesintileri yaygındır ve bu süre zarfında filtreleme sistemleri de başarısız olduğunda, sakinlerin musluk suyunu kullanmaları tavsiye edilir.

Fırtına Kategorisi 3: Rüzgarlar saatte 178km ila 208 km arasında değişen rüzgarlar binalara, insanlara ve hayvanlara ciddi zararlar verir . Karavanlar ve zayıf şekilde inşa edilmiş ahşap evler çoğu zaman yok olur ve iyi inşa edilmiş ahşap evler bile genelde büyük zarar görür. Apartmanlarda ve alışveriş merkezlerinde (ahşap veya çelikten yapılmış olanlar bile) önemli derecede hasar beklenebilir. Kategori 3 fırtınaları aynı zamanda geniş iç su baskınlarına neden olabilir. Fırtınadan birkaç gün ila birkaç hafta sonra elektrik ve su bulunmaz; bu nedenle sakinlerin kendi konserve yiyecek ve su depolarına sahip olmaları gerekir.

Fırtına Kategorisi 4: Rüzgarlar saatte 209 km ila 251 km hız aralığındadır ve binalara, insanlara ve hayvanlara felaket derecede hasarlar verebilir. Ahşap evlere, dairelere ve alışveriş merkezlerine ciddi yapısal hasarlar beklenir. Kategori 4 kasırgaları genellikle birkaç hafta ila birkaç ay süren uzun süreli elektrik kesintilerini ve su sıkıntısı içerdiğinden, bölgede kalan sakinlerin elinde önemli miktarda zor bozulan yiyeceklerin ve su depoların olması önemlidir.

Fırtına Kategorisi 5: Rüzgar hızı saatte 252 km üzerindedir. Binalara, insanlara ve hayvanlara felaket düzeyinde feci zararlar verir . Böyle bir fırtına bölgesi genelde tahliye edilir. Karavanlar, ahşap evler, daireler ve alışveriş merkezlerinin hemen hemen tamamı zarar görmesi beklenir ve bölgede neredeyse tüm ağaçlar yerinden koparılır. Elektrik kesintileri haftalarca ve muhtemelen aylarca sürebilir. Uzun vadeli su sıkıntısı yaşanır ve bölge haftalarca ya da aylarca yaşanmaz hale gelir.


Ülkemizde Ölçülen En Yüksek Kategoride Fırtınalar Ne Zaman ve Nerede Olmuştur

Bugüne kadar ölçülen rüzgar hızlarında Tokat ilk sırada yer alıyor. 1 Ocak 1978 tarihinde Tokat' ta saatte 176 kilometre hızla esen rüzgar (Kategori-2) kayıtlara geçmiştir.

Yakın zamanda ise Bozcaada’da 22 Ocak 2004 tarihinde, saatte 162 kilometre rüzgar hızı (Kategori-2) ölçülmüştür.


Fotoğraf : BBC