Fotoğraf Makinesi Çekim Modları - I
DSLR Fotoğraf Makinesi Çekim Modları
Fotoğrafçılık, çok küçük yaşlarda bir tutku haline gelerek profesyonel biçimde hayatını kazanma aracına dönüşebilir ancak çoğu kez her yaştan insan için hobi düzeyinde yürütülen bir uğraş olarak karşımıza çıkar. Üniversitelerin fotoğrafçılık kulüplerinde fotoğrafçılıkla tanışan birçok arkadaşımız vardır. Yahut emekliliği gelmiş ve yeni bir heyecan arayan büyüklerimiz için de önemli bir kurtarıcıdır fotoğrafçılık.
Şimdi DSLR fotoğraf makinesinin çekim modları ile bu anlattıklarımız arasında nasıl bir korelasyon var diye sormayın çünkü var. Şöyle ki, profesyonel bir fotoğrafçı çekimlerini çoğu kez manuel odaklama ve ve tam manuel moda ve önceden hazırlanmış ya da öngörülmüş kompozisyonlarda çeker. Hatta kullandıkları fotoğraf makinelerinin otomatik çekim modları dahi bulunmayabilir. Diğer bir deyişle, makro fotoğraf çekmek isteyen bir profesyonel bu fotoğrafı ( http://www.fotokritik.com/2241078/cicek ) değil; şu kareleri ( https://iso.500px.com/best-of-2014-top-10-macro-photos/ ) çekecektir. Tabi bu kareleri çekerken DSLR fototoğraf makinesine tam olarak hakim olabilmek için otomatik çekim modu olan makroyu tercih etmeyeceklerdir.
Elbette hayatını fotoğrafçılıktan kazanan bir profesyonel ile bu işi hobi olarak yapan sıradan bir amatörü birbiri ile karşılaştırmak haksızlık olur. Ancak, fotoğraf makinesini tanımak için gösterilecek küçük bir çaba ile çok iyi çekimler yapmak mümkündür. Bunun için ilk adım; “ISO, diyafram ve enstantane nedir?” sorusunun cevabını öğrenmek, sahip olduğumuz fotoğraf makinemizi iyi tanımak ve çekim modlarını öğrenmek önem arz eder.
Şimdi çekim modlarına kısaca bir göz atalım:
1.Otomatik Çekim Modları:
Bu modlarda kullanıcının herhangi bir ayar yapma şansı yoktur. Yapması gereken doğu kompozisyonu belirleyip deklanşöre basmaktır. DSRL fotoğraf makinesinin özelliklerine paralel olarak bir ya da birden çok otomatik çekim modu olabilir.
a.Tam otomatik mod (auto) : Tüm inisiyatif fotoğraf makinenizde. Siz sadece kadrajı dert edin.
b.Spor modu: Makineniz enstantaneyi yüksek hızda tutar ki hareketleri net yakalama şansınız olsun.
c.Manzara modu: Makineniz alan derinliği için kapalı diyafram değerlerini tercih ederek çekim yapar.
d.Portre modu: Makineniz diyaframı lensinizin elverdiği ölçüde açarak sığ alan derinliği sağlar.
e.Flash’sız çekim modu: Loş ortamlarda tam otomatik modda çekim yaparsanız flash kendiliğinden açılacaktır. Flash’sız çekim modunda ise böyle bir durum olmayacaktır. Ancak ensatantane düşük olacağından tirpod kullanımı gerekebilir.
Çok acil durumlar haricinde otomatik çekim modlarını kullanmayın. DSRL fotoğraf makinesi aldıysanız ve gerçekten güzel kareler yakalayarak kendinizi fotoğrafçı gibi hissetmek istiyorsanız manuel çekim modlarını kullanın. Öte yandan, bazen çok hızlı çekim yapmanız gereken bir durum oluşur ve gerekli ayarları yapacak vaktiniz olmazsa otomatik çekim modları kurtarıcı olabilirler.
Yazımızın devamı için tıklayın:
http://cozumpedia.com/fotograf-makinesi-cekim-modlari-ii