HyperLoop
HyperLoop Nedir
PayPal'ın milyarder kurucusu Elon Musk Tesla Motors ile şık ve elektrikli otomobiller üreterek bir çağ başlattı. Şimdi Musk, Los Angeles ile San Francisco körfezi arasındaki seyahat süresinin sadece 35 dakikaya indirilmesini öngören yeni bir proje fikri öne sürdü. Hatta hükümetten sözlü onay aldığını da twitter hesabından da açıkladı. Musk, insanların saatte 1223 kilometre hızla yol almalarını sağlayacak yüksek hızlı bir ulaşım sistemi kurulabileceği bir proje önerdi. Tabi bu o güzergahta ulaşacağı en yüksek hız olsa da ortalama olarak saatte 480 km olarak planlanmaktadır.
Raysız olan HyperLoop sisteminde bir kapsül (yani tren) mıknatıslar sayesinde yerden yukarıya kaldırılıyor ve içinde hava olmayan vakumlu sürtünmesiz kapalı ve hava sızdırmaz bir tünel içerisinde adeta tüfek içerisinde ateş edilen bir mermi gibi 35 dk gibi bir zamanda 614 km lik Los Angeles ile San Francisco yolunu kat ediyor. İstanbul Ankara arasına bu sistem kurulmuş olsa idi 22 dk gibi bir zamanda insanlar İstanbul'dan Ankara’ ya gitmiş olacaklardı ki metrobüs bile Beylikdüzünden Söğütlüçeşmeye 80 dk da gidebiliyor.
Fütüristik bir düşünce olan Hyperloop, eğer başarıya ulaşırsa kurşun trenlerin yerini alacak ve lokomotif, otomobil ve uçağın yaptığı gibi ulaşım da devrim yapacak. Tek sorun, hiç kimsenin Hyperloop'un çalışıp çalışmayacağını ve gerçekte ne kadara mal olacağını bilememesi.
HyperLoop Maliyeti
Musk'un bu konseptin fiyat etiketinin sadece 6 milyar dolar olduğunu söylüyor. –Gerçekten çok ucuz ki yüksek hızlı trenin bize maliyeti 45 milyar dolar habertürk -.
Birçok kişi Hyperloop 'un maliyeti konusunda rakamların daha yüksek olabileceği konusunda şüpheli. Bazı uzmanlar, böyle hafif bir miktarda iyi bir tünel ve köprü kuramayacaklarını söylüyorlar (Bilton) .
Kaliforniya yönetimi, şimdilerde iki şehir arasında 60 milyar dolarlık daha yavaş bir demiryolu sistemi kurma projesi üzerinde çalışıyor. Musk'u Hyperloop'u hayal etmeye iten de işte bu yüksek rakam oldu. Musk, Ağustos 2013'te SpaceX sitesinde yayınladığı 57 sayfalık bir makalede yazdığı California planı için "dünyanın en yavaş ulaşım araçlarından biri" olan kurşun tren için bu kadar para vermenin pahalı olduğunu yazdı. Üstelik California Yüksek Hızlı Demiryolu Otoritesi, trenin saatte 322 kilometre hızla yolculuk yapabileceğini tahmin ediyor.
Süpersonik bir ulaşım sistemi yapmanın zorluğundan bağımsız olarak Musk, Hyperloop'un bir tren ile uçak arasında olacağını söylüyor. Birçok bakımdan, kısmen bir hava hokeyi oyunundaki teknolojiyi kullanan bir av tüfeğinden çıkan bir mermide dolaşmak gibi bir şey.
HyperLoop Test Sürüşünde
Şimdiden test pisti yapıldı ve testlere başlandı bile. Eğer test pisti başarılı olursa, arazi zorluklarıyla mücadele etmek zorunda kalacakları aşikar.
Daha uzun pistlerde dağlarda, vadilerde ve hatta virajlarda hızla fırlayan bir kapsül. Ya da hyperloopun basit, düz bir yoldan geçmesi de ideal seçenek gibi duruyor.
Bakalım neler olacak seyredelim görelim.