Zeytinyağı, Zeytinyağının Faydaları ve Mucize Tarifler

24.04.2017
• Saglik

Zeytin, tüm kutsal kitaplarda geçen bir meyvedir. Tarihi çok eskilere dayanan zeytinin 39000 yıllık fosillerine rastlanmıştır. Zeytin ağacının yaşam süresi genelde 350 ila 400 yıldır. Bununla birlikte 3000 yıllık zeytin ağaçları ender de olsa görülmektedir. Bu yüzden zeytine “ölümsüz ağaç” da denilmektedir. İnsanların zeytinden faydalandıklarına ilişkin ilk bulgulara Girit’te mö 4500 yılarında rastlanmıştır. Girit halkının uzun yaşamalarının nedeni olarak sabahları kahvaltıdan önce içtikleri 2 kaşık zeytinyağı olduğuna ilişkin işaretler vardır. Zeytinin uzun ömrü yağıyla birlikte insana da geçer desek yanlış olmaz. Zeytinyağındaki linoleik asit hücrelerin yenilenmesini sağlayan maddenin üretilmesini kolaylaştırır.



Her Zeytinyağı aynı mıdır? Kalitesi neye göre belirlenir?

Zeytinyağının kalitesini belirleyen unsurların başında asitlik derecesi vardır. Zeytinyağı, natürel, rafine ve riviera olarak sınıflandırılır.

Natürel zeytinyağı hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmaksızın doğrudan zeytinden sıkılarak elde edilir.

· İçeriğindeki oleik asitler %0,8’e kadar olanlara “Natürel Sızma”,

· İçeriğindeki asit oranı %0,8 ila %2 arasında olanlara “Natürel Birinci”,

· İçeriğindeki asit oranı %2’yi geçenlere de “Ham veya Rafinajlık”,

Denir.

Asit oranı %2’yi geçenler doğrudan tüketime uygun değildir. Bunlar tat olarak acımsıdır ve mideyi rahatsız eder. Kokusu da çok ağırlaşmış olur. “Rafine” zeytinyağı bu yağlar kullanılarak elde edilir. Rafinasyon işlemlerinden geçirilerek asit oranı %0,3’ün altına indirilir. Zeytinyağı tadını ve kokusunu tamamen yitirir. Tadarak bu yağın ayçiçeği mi, mısır mı, yoksa zeytinyağı mı anlamak nereyse imkansızdır. Bu nedenle bu rafine yağlara belli oranlarda natürel zeytinyağı eklenerek tat ve aroma kazandırılır. Bu yağlara da “Riviera” denilir.

Rafine edilmiş düşük asitli yağlarla natürel yağlar belli oranlarda karıştırarak “Riviera” zeytinyağı elde edilir. Asit oranı %0,3 ila %1 arasındadır. Ticari olarak bu yağlar oldukça yaygındır. Zeytinyağı kullanım alışkanlığı olmayanlar, tadı ve kokusu keskin olmayan bu yağları tercih ederler.

Zeytinyağının kalitesini belirleyen asit oranını yükselten sebepler arasında gün ışığı, sıcaklık ve hava sayılabilir. Kaliteli zeytinyağını almanın yanında yağın kalitesini koruma da önemlidir. Zeytinyağını koyu renkli cam, porselen veya çelik kaplarda hava almayacak şekilde serin ve karanlık ortamlarda saklanması gereklidir. Zeytinyağının buzdolabında saklanmaması önerilir.

Sıcaklık zeytinyağının asitlik oranını arttırdığı ve bazı antioksidan özelliklerini deforme ettiğinden yağ elde etmede soğuk pres yöntemine geçilmiştir. En sağlıklısı soğuk taş baskıdır fakat çok pahalıya malolmaktadır. En iyi yağlar erken hasat edilen zeytinlerden soğuk baskı ile elde edilenlerdir.

Zeytinyağı bekledikçe rengi koyu yeşilden açık sarı renge doğru açılır ve asit oranı artar. Bu genelde 1-1,5 yıl sürer. Taze sıkılmış yağlara dikkatlice bakıldığında çok küçük zeytin parçalarını görebilirsiniz, yağ bekletildikçe bu tortular yağın dibinde toplanır. Bu yağın kötü olduğunu veya bozulduğunu göstermez. Yağın dibinde biriken bu tortular zeytinyağlı sabun üretiminde kullanılır. Yağın berrak olması bekletildiğini veya bu tortuların tuz yardımıyla hızlıca dibe çökertildiğini gösterir.

Ticari olarak ambalajlanmış yağların tamamı berraktır. Fakat dorudan üreticiden alınan taze sıkılmış yağlar koyu yeşil ve tortuludur. Bekledikçe tortu dibe çöker berraklaşır ve rengi sarıya doğru açılır.


zeytinyağı


Zeytinyağının Faydaları

· Büyüme çağındaki çocukların kemik ve beyin gelişimine katkısı vardır.

· Hücrelerimizin yenilenmesini kolaylaştırır böylelikle yaşlanmayı yavaşlatır.

· Sindirimi en kolay olan yağ türü olduğundan bağırsakları rahatlatır ve çalışmasına yardımcı olur. Bağırsak kanseri riskini azaltır.

· Cilt ve saç bakımında sıklıkla kullanılır.

· Çatlak topuklara ve kuru ayaklara uygulanır.

· Doğumdan kaynaklı cilt çatlaklarına uygulanır.

· Bebekleri emzirirken oluşan çatlak ve tahrişlere de uygulanabilir.

· Kalp krizi riskini düşürür.

· Anne karnındaki bebeklerin gelişimine katkı sağlar.

· Kalsiyum kaybını ve kemik erimesini yavaşlattığı için kullanımı ileri yaşlarda tavsiye edilir.

· Yüksek tansiyon hastalarının kullanımı sonrasında olumlu etkileri gözlemlenmiştir.

· Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları riskini düşürür.

· Kolesterol dengesini düzenler.

· Şeker hastalığında kandaki şeker oranının düşürürlmesine katkı sağlar.

· Kanser tedavisinde kullanılan maddelerden biri olan sgualene zeytinyağında bol miktarda bulunur. Bu nedenle kansere yakalanma riskini düşürürken, tedavi sürecine de olumlu etki eder.




Zeytinyağı kullanılarak yapılabilecek pratik ve faydalı tarifler

· Kabızlık için sabah aç karna 1-2 kaşık zeytinyağı içmek bağırsakları daha iyi çalıştırarak rahatsızlığınızı giderir.

· Yanık ve yaralanmalarda yaranın üzerine uygulanması acıyı azaltır, yaranın iyileşmesini hızlandırır.

· Kurumuş diz, dirsek ve topuklara uygulandığında hissedilir bir rahatlama ve yumuşama görülecektir.

· Avakadoyu rendeledikten sonra zeytinyağı ile iyice çırptıktan sonra cildinize uygulamanız durumunda cildinizin yenilenmesi hızlanacak ve parlaklık kazanacaktır.

· Güneş yanıkları için de haricen sürülerek cilde uygulanabilir.

· Hassas ciltlerin temizliğinde özellikle makyaj temizliğinde hint yağı ile zeytinyağı karşımı kullanılması durumunda hem cildinizi temizlerken hem cildinize bakım yapmış olursunuz.

· Romatizma ağrıları için kuru defne yaprağı ile zeytinyağını iyice karıştırarak elde edilecek merhem haline geldikten sonra ağrıyan bölgelere sürmeniz ağrılarınızı hafifletecektir.

· Anne sütünden kesilmiş bebeklere verilecek yiyeceklerin içine 1-2 damla zeytinyağı konulması bebeğin gelişimine katkı sağlar. Anne sütünde bulunan yağ asitleri zeytinyağında da bol miktarda bulunur.

· Kabızlık sorununa karşı 2 kuru incir geceden ılık suya konulur, sabah 2 kaşık zeytinyağı ile ezilerek karıştırıldıktan sonra üzerine de limon sıkılıp yenilirse rahatlama sağlar. Bu formülü sindirim kanalı fıtığı yani divertikül rahatsızlığı olanların uygulamaması gerekmektedir.