Mekong Nehri Nerededir? Mekong Hakkında Şaşırtıcı Gerçekler

29.04.2017
• Kultur • Cografya • Gezi
Mekong Nehri

Mekong Nehri

Mekong Nehri, kaynağını Tibet’te Himalayaların eteklerinde ve kar sularından alır ve Çin, Laos, Myanmar, Tayland, Kamboçya ve Vietnam’ı geçerek Güney Çin Denizine dökülürken Asya’nın ve dünyanın en büyük su kaynaklarından birisini oluşturur. Vietnam’ın Ho Chi Minh Kentinden (Saygon) denizle kucaklaşırken, oluşturduğu büyük ve bereketli delta Vietnam’ın pirinç ambarı konumundadır. Özellikle Muson ikliminin pirinç yetiştirmeye elverişli döneminde Mekong deltası, yeşil ve desenli halılardan oluşan pirinç tarlaları ile kaplanır.


Mekong Nehrinin Özellikleri

Mekong Nehri, 4800 km toplam uzunluğu ve 795,000 km2 havzaya sahiptir. Diğer büyük nehirlerle karşılaştırıldığı zaman uzunluk açısından dünyanın 12 nci ve Asyanın 7 nci en uzun nehri; toplam havza açısından dünyanın en büyük 21 inci nehri; debi olarak ise dünyanın 8 inci büyük nehridir.


Mekong Nehrinde Biyoçeşitlilik

Nehrin etrafınd a ülke ve kentlerin sanayileşme seviyelerinin oldukça düşük olması, nehrin yaşam kaynağı olmasını sağlar. İstatistiklere göre Amazon’dan sonra dünyanın en fazla biyoçeşitliliğe sahip nehridir. Örnek vermek gerekirse, 20,000 bitki çeşidi, 430 memeli havya türü, 1,200’den fazla kuş türü, 800 sürüngen, 850 balık çeşidi ve dahası… Mekong nehri; sulama, sanayi suyu, içme suyu, enerji üretimi, balıkçılık ve taşımacılık gibi farklı alanlar modern hayata katkı sağlar.

Bölge insanının “cennet suyu” olarak adlandırdığı Nehir, 70 milyon Asyalının yaşam kaynağıdır. Mekon nehri Çince’de “dalgalı sular” anlamına gelen Lancang Jiang; Tayca ve Laosça’da “su ana” anlamına gelen Mae Nam Kong ve Vietnam dilinde ise “yeni dragonlar” anlamındaki Cuu Long şeklinde adlandırılır.


Mekong Nehri Hangi Başkentlerden Geçer?

Toplam 6 ayrı ülkede yolculuk yapan ve toplumların yaşam tarzlarını biçimlendiren Mekong Nehri, Yukarı Mekong ve Aşağı Mekong olarak iki havzadan oluşur. Laos ve Kamboçya’nın başkentleri Nehrin kenarında Aşağı Mekong’da kurulmuştur. Nehrin ana kolları; Nam Khan, Tha, Nam Ou, Mun, Tonle Sap, Kok, ve Rua’tır. Geniş havzası ile dünyanın büyük içsu balıkçılığı Mekong Nehrinde yapılır.




Bölge halkı, Mekong turizmi sayesinde giderek büyüyen bir ekonomiye sahiptir. Mekong bot gezileri çerçevesinde, balıkçı köyleri ziyaret etmek, yüzen marketlerde tropikal meyveleri tatmak, yerel yemekleri tatmak veya aşçılık derslerine katılmak mümkündür.


Kaynak:

  1. Planning the Lower Mekong Basin: Social Intervention on the Se San River (Yazar: Ly Thim)
  2. Softschools