Fotoğraf Makinesi Çekim Modları - II

22.05.2017
• Teknoloji • Nasil-Yapilir • Hobi
çekim modları

2.Yarım otomatik/manuel çekim modları:

a.Diyafram öncelikli mod (Av-A) : Bu enstantane dışında diğer tüm değerleri kendimiz belirleriz. Amaç doğru diyafram değerini ve ISO’yu belirleyip, çekim hızını fotoğraf makinesine bırakmaktır. Özellikle sığ alan derinliği yakalamak isteyenler için enstantane ile uğraşmadan güzel kareler yakalamayı sağlayacak pratik bir opsiyondur. Örneğin, güzel bir portre çekmek yahut dış mekanda manken çekimi için kullanılabilecek bir moddur.


b.Enstantane öncelikli mod (Tv-S) : Bu diyafram dışında diğer tüm değerleri kendimiz belirleriz. Amaç doğru enstantane değerini ve ISO yu belirleyip, diyafram değerini fotoğraf makinesine bırakmaktır. Uzun pozlamada veya spor çekimlerinde pratiklik sağlar. Bu modu kullanırken önemli olan, yürüyen bir kişiyi fotoğraflarken ya da koşan bir kişinin net bir kadrajımıza alırken hangi çekim hızlarını kullanacağımızı bilmektir. Mrneğin yürüyen bir kişi 1/64 lük bir enstantane değeri ile koşan bir kişi ise 1/250 lik bir enstantane ile net şekilde fotoğraflanabilir. Ancak, lensin odak uzaklığının ve IS faktörünün de bu enstantane değerlerini etkileyeceğini bilmemiz gerekiyor.


c.Program modu (P) : Bu modda, enstantane ve diyafram otomatik seçilirken iso değerini seçme olanağınız vardır. Tabi isonun yanında diğer ayarları (AF tipi- AF noktası, çekim tipi, ışık ölçümü, poz telafisi, beyaz ayarı, renk sıcaklığı, flash) da kullanıcı belirleyebiliyor. Manuel modları yeni kullanmaya başlayanlar için önerilebilir.

3.Tam manual mod (M) :

Bu modda, tabiri caizse otomatik pilot tamamen devre dışından kalırken fotoğraf makinenizin kontrolü artık yüzde yüz sizdedir. Eğer DSLR fotoğraf makinesi aldıysanız verdiğiniz paranın karşılığını almak için er ya da geç tam manuel moda geçmeniz gerekecektir. Ayrıca, öğrendikçe ve iyi kareler çekmeye başladıkça bu modu sürekli kullanır hale geleceksiniz.


Bulb modu (B) : 30 saniye üzerinde çekimler yapmak istiyorsanız bu modu kullanmanız gerekir. Tabi ki bunun için bir uzaktan kumandanızın olması gerekiyor (10 TL’ye alacağınız ve DSLR fotoğraf makineniz ile uyumlu basit bir uzaktan kumanda işiniz görecektir) . Bulb modu ile dakikalar hatta saatler süren yıldız çekimleri yapmanız mümkündür.


Kişiselleştirilmiş mod (c1, c2…) : Fotoğrafçının, farklı çekimlerde sıklıkla kullanmış oldukları çekim ayarlarını kaydetme imkanı sağlar. Dolayısıyla, her çekimde tekrar tekrar aynı ayarları girme zahmetinden kurtardığı için ciddi zaman tasarrufu sağlayacaktır.

Naçizane önerimiz, eğer bir DSLR fotoğraf makine aldıysanız paranızın ve harcadığınız zamanın karşılığını almak için otomatik çekim modları ile zaman kaybetmeyin. Manuel çekim modları ile sık sık denemeler yaparak pratiklik kazanmaya çalışın.


Işığınız bol olsun…