Steam Nedir? Eğlencenin Merkezine Giden Yol

07.05.2017
• Yazilim • Oyun • Nedir

Steam, kelime manasından daha öte bir anlam taşıyor oyunseverler için. Çünkü Steam Valve Corparation tarafından 2003 yılında kurulan dijital bir oyun platformudur. Bir çoğumuz Counter Strike, Half Life, Portal ve Life 4 Dead gibi popüler oyunlardan birini veya birkaçını oynamışızdır, Valve Corparation işte bu başarılı oyunların üretici firmasıdır. Steam, dijital oyunların pazarlandığı, oynandığı, oyun oynayanların birbirleriyle iletişim kurabildiği ve oyunlara ait eşya özellik veya eklentilerin hem kullanıcılar hem de oyun üreticileri tarafından satılabildiği dev bir dijital platform haline dönüşmüş durumdadır.


Steam üzerinden oyunların orijinal dijital kopyalarını edinebiliyorsunuz. Bu da sizi crack oyunlar yüzünden karşı karşıya kaldığınız problemlerden veya risklerden koruyor. Oyunun en güncel versiyonunu bilgisayarınıza indirmiş olursunuz. Yeni gelen güncellemeleri de otomatik olarak alabilirsiniz.

Steam bir uygulama olarak Windows, OS X ve Linux platformlarında kurulup çalıştırılabilir. Bu uygulamayı kurduktan sonra sisteme kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt olmak için ücret ödemeniz gerekmiyor.





Steam üzerinden bir oyun satın almak istediğinizde doğrudan dijital olarak kredi kartınızla veya PayPal gibi dijital ödeme sistemlerini kullanarak işlem yapabilirsiniz. Bunun yanında Steam üzerinde sizin için oluşturulmuş “Steam Wallet” hesabınıza önceden yüklemiş olduğunuz parayla da satın alma işlemini yapabiliyorsunuz. “Steam Wallet” kullanıcılar için oluşturulmuş bir dijital hesap gibi işler ve hesabınızda dilediğiniz kadar para tutarak istediğiniz oyunlar indirime girdiğinde veya ilk kez satışa çıkarıldığı anda hızlıca satın alma şansı tanıyor size.


Oyuncular, sistemdeki market üzerinden oyun ve oyunlarda kullanılan özel eşyalar satın alabildikleri gibi aldıkları oyunları veya oyunlarda kazandıkları veya satın aldıkları özel eşyaları birbirlerine satabiliyorlar. İşte bu satışlardan kaynaklanan gelirler de “Steam Wallet” hesabınıza otomatik olarak yüklenir.


Satın aldığınız oyunlar “Library” yani oyun kütüphanenizde listelenir. Burdan istediğiniz oyuna giderek oyununuzu oynamaya başlayabilirsiniz.


Steam’in size sağladığı en büyük avantaj oyunlardaki ilerlemelerinizi otomatik olarak kaydederek bulut bilişim sisteminde bunları saklıyor olmasıdır. Böylelikle bilgisayarınız çökse veya virüs bulaştığı için formatlanmak durumunda kalsanız bile oyunlarınızdaki ilerlemelerinizi kazandığınız ödül ve eşyalarınızı kaybetmezsiniz. Ayrıca Steam’e başka bir bilgisayardan kullanıcı adı ve şifrenizle girerek oyunlarınıza istediğiniz anda kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Fakat bunun için Steam güvenlik amaçlı olarak, kayıtlı e-postanıza gönderdiği doğrulama kodunu girmenizi ister.





Steam’in size sunduğu başka bir avantaj ise oyun kütüphanenizde bulunan tüm oyunlarınızı sizin için bulut bilişim sisteminde saklıyor olmasıdır. Böylelikle sürekli oynadığınız oyunları bilgisayarınıza kurup oynamayı bıraktığınız veya henüz oynamaya başlamadığınız oyunların bilgisayarınızda yer kaplamasını önlemiş olursunuz. Günümüzde oyunların çok büyük boyutlu olması bu durumu bir avantaj haline getiriyor. Yüzlerce oyuna sahip olan oyuncuların bunları bilgisayarlarında tutmak zorunda olmamaları ve istediklerinde tekrar kurdukları oyunlarını kaldıkları yerden yeniden oynamaya başlayabilmeleri oyuncuları Steam’e bağlayan en önemli özellikleri diyebiliriz.


Steam, silmek istediğiniz oyunları isterseniz kendi bilgisayarınıza veya harici diskinize yedeklemenize de imkan veriyor. Böylece oyunları tekrar yüklemek istediğinizde internet kullanmaksızın kendi yedek dosyalarınızdan kurulum yapabilmenizi sağlayarak, size internet kotanız konusunda da size yardımcı oluyor.


Steam, oluşturduğu “Market” üzerinden hem kendisi, hem anlaşmalı oyun üreticileri hem de oyuncuların kendi aralarında alışveriş yapmalarını sağlıyor. Oyuncular oyunlarda kazandıkları eşyaları veya kullanmayı bıraktıkları eşyaları veya oynamadıkları oyunları birbirlerine satabiliyorlar. Ayrıca bu market üzerinde sürekli olarak belli özel zaman dilimlerinde firmalar oyunlarının fiyatlarında kısa süreli indirimlere gidebiliyorlar. Bu da oyunculara özel fırsatlar sunuyor. Oyuncular da almak istedikleri oyunları alma listelerine ekleyerek fiyatlarının düştüğü zamanlarda çok uygun fiyatlarla elde edebiliyorlar. Veya indirime girmiş oyunlar içinden bütçelerine uygun oyunları tercih edebiliyorlar.





Ayrıca Steam, destekleyen oyunlar için “WorkShop” bölümünde oyuncuların kendilerinin oyunlarda kullanılmak üzere yeni eşyalar tasarlayabilmelerini sağlıyor. Oyuncular bu eşyaları kendileri kulanabildikleri gibi başka oyunculara da satabiliyorlar. Eğer oyun üreticisi tarafından onaylanan bir eşya “Market” kısmında satılmaya başlandıysa bunu tasarlayan oyuncu bu eşyanın satışından belli bir pay da alabiliyor.


Steam'in mobil uygulaması da mevcuttur. Fakat bu platform oyunları oynamaktan çok oyuncular arası iletişim için veya oyuncuların çeşitli indirimleri ve yeni oyunları istedikleri ortamda takip ederek istediklerinde alabilmelerini sağlamak içindir.


Steam, şimdilik kişisel bilgisayarlarda olmakla beraber Valve Corparation, Steam Machine adında bir oyun konsolu geliştireceğini duyurdu. Steam’in bu konsol ile birlikte artık Playstation, XBox gibi konsollarla sıkı bir rekabet içine gireceğini söylemek yanlış olmaz. Böylelikle Steam oyunlarını oturma odanızda büyük ekran LCD TV’lerinizde rahatlıkla oynayabileceksiniz.