iOS 10 vs Android 7.0 Nougat: Neler Yeni Hangisi Daha Üstün

04.05.2017
• Mobil-Cihaz • Yazilim • Teknoloji • Haberler

Mobil cihazlarda kullanılan 2 dev yazılım; Apple tarafından çıkarılan iOS ve Google tarafından çıkarılan Android. Google ve Apple mobil pazarda kazançlarını ve Pazar paylarını arttırabilmek için sürekli rekabet halindeler. İki firma da yeni işletim sistemlerini duyurdular. iOS 10 ve Android Nougat 7.0 kullanıcılara sunuldu. Bu yazımızda 2 sistem arasındaki benzerlikleri, üstünlükleri sizlerle paylaşmaya çalışacağız.


Google, Android işletim sistemini isteyen tüm mobil cihaz üreticilerine ücretsiz kullandırmakta, Samsung, Huawei, Xianomi, Sony, HTC gibi dev firmalar cihazlarında Android işletim sistemini kullanıyorlar. Google tüm firmalara Android işletim sistemini açık kaynak kodlarıyla kullandırmakta bu da kullanıcı firma sayısınca farklı arayüz, uygulama ve özelliklerin telefonlarda karşımıza çıkmasını sağlıyor. Tabiki Google iyi bir izleyici olarak tüm bunları takip ederek yararlı gördüğü özellikleri Android sistemine ekliyor. Yukarıdan açılan perde üzerindeki kontrol araçlarının olduğu “Kontrol Merkezi” ilk olarak Samsung cihazlarda karşımıza çıktı. Fakat bu gün Android sisteminde standart özellik olarak tüm cihazlara Google tarafından verildi. Aynı şekilde Fotoğraflar uygulamasının 1 yıl içindeki fotolardan bir kısa video hazırlaması ilk olarak HTC’de görülürken bugün yine Android'te standart hale geldi ve hatta Apple tarafından da iOS 10’a “Memories” adıyla bu özelliğin kazandırıldığını görüyoruz.


Görüldüğü gibi kullanıcıların benimsediği hiçbir yeniliğe Geliştiriciler kayıtsız kalamıyor, gecikmeli de olsa mutlaka standart hale gelerek kullanıcılara sunulmaya başlanıyor.





Kullanıcı Arayüzleri ve Bildirimler:


Google, Android 7.0 ile birlikte uygulamalardan gelen bildirimlere önem vererek tasarımında ve işlevselliğinde büyük değişikliğe gitti. Bildirimlerin yazı karakterleri daha şık ve görsel hale geldi. Ayrıca bildirimin içine yerleştirildiği bar da görsel olarak daha iyi bir tasarıma kavuştu. Artık “Bildirimler”in detaylarına telefon kilitliyken veya açıkken fark etmeksizin ulaşılabiliyorsunuz. Bildirimin bulunduğu barı hafifçe aşağı doğru çektiğinizde genişleyerek bildirimin tamamını uygulamaya gitmeksizin okumanıza imkan tanıyor. Bildirimin hemen altında uygulamaya göre değişen seçenekler sunuluyor. Gelen bir kısa mesaj bildirim üzerinden cevaplanabiliyor. Çektiğiniz bir ekran resmini açmadan bildiriminin hemen altındaki “Paylaş” butonunu kulanarak istediğiniz uygulamayla istediğiniz arkadaşınıza gönderebiliyorsunuz. Google Play bildirimlerinin altında bulunan “Tümünü Güncelle” butonuyla uygulamayı açmadan tüm uygulamalarınız güncellenebiliyor. Bildirimleri sağa veya sola doğru iterek ekrandan silebiliyorsunuz.


Bildirim tarafındaki en önemli özelliklerden biri de bildirim almak istemediğiniz uygulamaların bildirimlerini uygulamanın ayarlarına gitmeksizin bildirimin altındaki “Daha Fazla Seçenek “ butonuyla engelleyebilirsiniz. Sadece bildirimlerin rahatsız edici olduğunu düşündüğünüz seslerini kısmak isterseniz bu seçenek de sunulmuş. Bu ayarları, bildirimi hafifçe sola doğru çektiğinizde bildirimin sağından çıkan bir ayar butonu yardımıyla da yapabiliyorsunuz. Bildirimin üzerine tıkladığınızda ilgili uygulama eski versiyonlarda olduğu gibi yine açılarak karşınıza geliyor. Bu tarafta yeni bir özellik daha eklendiğini görüyoruz, o da bildirimin üzerine basılı tuttuğunuzda doğrudan uygulamanın özel ayarlar menüsü karşınıza açılarak uygulamayla ilgili ayarları hızlıca yapabiliyorsunuz.


iOS 10 tarafında da tasarım ve kullanım konusunda Android’ten geri kalmıyor. Kilit ekranından veya bildirimin üzerinden mesaj cevaplayabiliyorsunuz. Fakat Android’in sunmuş olduğu hızlı ayarlar iOS için geçerli değil. Bir uygulamadan bildirim almak istemiyorsanız mutlaka “Ayarlar” sayfasını açıp Bildirimler kısmından ilgili uygulamanın ayarını değiştirmeniz gerekiyor. Herhangi bir uygulamanın bildirimlerini kapatabilirsiniz fakat Android’te olduğu gibi sessize alma gibi bir seçeneğiniz şimdilik bulunmuyor. Aynı şekilde bildirime basılı tutarak ilgili uygulamaya ait ayarlar kısmına doğrudan yönlendirilmiyorsunuz.






Kullanıcı arayüzleri olarak Android tarafında bir yenilik göze çarpmıyor fakat iOS artık Android’teki gibi uygulamaların sunmuş olduğu pratik araçlar için (widget) Ana Sayfasında yer açtı. Artık iPhone kullanıcıları da ekran kilitliyken veya açıkken Hava Durumu gibi, Finans Verileri gibi veya Müziklerim gibi uygulamaların pratik kısayollarından yararlanabiliyorlar. Fakat Apple bu widget'ları Başlangıç Ana Sayfasının soluna yeni özel bir sayfa açarak hepsini burada topladı. Kullanıcılar istedikleri Widget’ları şimdilik sadece bu sayfaya ekleyebiliyorlar. İstediklerinde de Başlangıç sayfasını sağa doğru kaydırarak bu sayfaya erişebiliyorlar. Ayrıca eklemek istedikleri Widget’ları uygulamanın üzerine basılı tutarak açılan pop up menüden ekleyebildikleri gibi Widget sayfasının en altında bulunan “Edit” butonuyla da yapabiliyorlar.


Bir diğer yenilik de “Kontrol Merkezi”, iOS tarafına her ne kadar Android’ten çok sonra gelse de iOS 9’dan beri “Kontrol Merkezi” var. Fakat kulanıcıların özelleştirmesine olanak tanımayan sadece Apple’ın belirlediği ayarların yapılabildiği ve Müzik kutusunun eklendiği, 2 sayfadan oluşan “Kontrol Merkezi”nin yenilendiğini görüyoruz.


Android tarafında bu merkez uzunca bir süredir var ve istenen ayarların istenen sırada yerleştirilebildiği esnek bir yapıya sahip olduğunu görüyoruz. İstenen ayarın üzerine uzunca basıldığında ise o ayarın detaylı sayfasına otomatik olarak yönlendiriliyorsunuz.







Stok Uygulamalar:


Hem Apple hem de Google, işletim sistemleriyle kullanıcılara sundukları sabit uygulamaları var. Bunları şimdiye kadar silmeniz mümkün değildi. Silme işlemi gene yapılamıyor fakat artık kullanıcılara istemedikleri uygulamaları gizleme seçeneği sunuluyor. Tabi bu her uygulama için geçerli değil fakat büyük çoğunluğunu artık gizleyebiliyorsunuz.


Uygulama Yönetimi:


İki işletim sistemi de arka planda çalışan uygulamalar arasında hızlıca geçiş yapabilmenize imkan tanıyor. Fakat Google bu özelliği bir adım daha ileri taşıyarak uygulamalardan 2 tanesini aynı ekranda bölünmüş olarak kullanabilmenizi sağladı. Örneğin, Chrome ile internette gezinti yaparken aynı zamanda Youtube üzerinden de seçtiğiniz bir videoyu izleyebiliyorsunuz, veya Whatsup açıkken ekranın altında veya üstünde Kısa Mesajlarınızı da açarak uygulamalarınız arasında kopyalama veya taşıma yapabiliyorsunuz.


Ayrıca bir diğer pratik kullanım özelliği ise Android’te bulunan çoklu görev butonuna çift tıklama yapıldığında en son açılan iki uygulama arasında otomatik geçiş yapıyor. Mesela internetten kopyaladığınız bir metni hızlıca çift tıklamayla arkada açık olan Whatsup uygulamasına geçerek istediğiniz arkadaşınıza gönderebiliyorsunuz.


Müzik Uygulaması


iOS 10 ile birlikte Müzik uygulaması büyük bir yenilenme yaşadı. Artık menüler daha basit ve kullanışlı hale geldi. Android tarafında ise Google Müzik uygulaması için bir yenilik sunulmadı.


Sanal Gerçeklik:


iOS tarafında sanal gerçekliğe dair herhangi bir takvim açıklanmadı. Google, Andriod 7.0 ile birlikte Daydream adlı özelliği kullanıcılarına duyurdu. Bu özellik henüz çok yeni olması nedeniyle uygulamaların bu özelliği kullanmaya başlayarak kullanıcılara görsel sunumlar yapmaları zaman alacaktır. Fakat bu bir başlangıç olması nedeniyle önümüzdeki yıllarda sıklıkla konuşacağımız yeniliklerden olacağı kuşkusuz.


Güncellemeler:


Hala güncelleme verme konusunda Android hız olarak iOS’u yakalayabilmiş değil. Fakat Google stok uygulamalarını markete koyarak işletim sistemi güncellemelerini beklemeksizin tek tek uygulamalarını hızlıca günceleyebilmeye başladı. İşletim sistemi güncellemelerini de Nexus cihazlarına yeteri kadar hızlı verebilse de satandart Android versiyonu kullanmayan Samsung, HTC, Huawei gibi firmalar bu hızın gerisinde kalıyorlar. Amiral gemisi modelleri dışında kalan çoğu cihazlarını da Android’in son versiyonuna güncellemiyorlar.

Kişisel Asistanlar: Siri ve Google Now


iOS tarafında bulunan Siri'nin hala çok işlevsel ve üstün özelliklere sahip olduğunu kabul etmek gerek. Google Now, Siri’nin yaptığı pek çok işlemi yapabilse de Siri’nin kullanıcılarla diyaloğa girebilmesi en büyük üstünlüğü diyebiliriz. iOS 10 ile beraber Apple Siri’yi uygulama geliştiricilerine açma kararı aldı. Bu da demek oluyor ki önümüzdeki yıllarda pek çok uygulamayı açmadan Siri’ye komut vererek kullanabileceğimiz anlamına geliyor. iPhone cihazımız masada dururken sadece sesimizle istediğimiz kişiye Whatsup ile mesaj gönderebileceğiz.


Google Now, şimdilik alarm kurma, kısa mesaj gönderme gibi bazı desteklenen uygulamaları sesle kullanmaya imkan tanıyor.





Genel Değerlendirme


Her iki işletim sistemi de birbirlerini çok yakından takip ediyorlar. Kullanıcılar olarak en iyisi budur demenin çok zor olduğu tamamen kişisel tercih ve beğenilerin kararları etkilediği bir durum sözkonusudur. Google’ın avantajı bir çok büyük firmanın Android üzerinde yapmış olduğu geliştirme ve iyileştirmeleri uyarlayarak hızlıca Android’e kazandırabimesidir. Apple’ın bu gelişmeleri takip ederek kullanıcıları için seçtiği iyileştirmeleri iOS’a kazandırmak için daha çok çaba sarf etmesi gerekiyor. Bu da iOS’un pek çok alanda Android’i geriden takip etmesini açıklıyor.


Android genel anlamda önde olsa da hala güvenlik ve gizlilik konusunda iyileştirmelere rağmen iOS’un çok gerisinde olduğunu da kabul etmemiz gerekir.