ISO Nedir? Ne işe yarar?

04.05.2017
• Teknoloji • Nedir • Hobi
iso nedir

ISO Nedir?

ISO (diğer tabiriyle ASA) , bir fotoğraf makinesinin sensörünün ışığa olan duyarlılığıdır. ISO değerleri, fotoğraf makinesinin teknik yeterlilikleri çerçevesinde 50-100 bandından başlayarak 204800’e kadar çıkabilir. ISO; çekim hızı ve diyaframla birlikte pozlama için 3 temel unsurdan birisidir. En basit anlatımla, iso değerini iki kat arttırmanız durumunda sensörünüz iki kat daha az ışığa ihtiyaç duyacaktır. Bu durumda aynı pozlamayı yapabilmek için ya çekim hızını azaltmanız ya da diyaframı kısmanız gerekecektir.

Yapacağınız çekime göre istediğiniz ISO değerini kullanmanız mümkündür. Ancak, yüksek iso değerlerinde fotoğraflarınızda gren (gürültü = noise) oluşacağını unutmamalıyız. Gren, fotoğrafınızın üzerinde yapay biçimde kumlanma oluşumudur ve sonuçların netliğini azaltır. Diğer bir deyişle ne kadar düşük iso kullanırsanız o kadar net ve keskin fotoğraflar çekmeniz mümkündür. Aşağıdaki şekilde aynı kompozisyonun iso 100 ve 3200 değerleri kullanılarak çekildiği zaman gren oluşumu ve netlik farkını görmek mümkündür.



Kaynak: http://www.exposureguide.com


ISO teknolojisi yeni DSLR fotoğraf makinelerinde giderek daha etkili sonuçlar vermektedir. Dolayısıyla, günümüzde yüksek isolarla da çok kaliteli ve keskin fotoğraflar çekmek mümkün olabilmektedir. Aşağıda, iki ayrı fotoğraf makinesi ile aynı iso değerleri kullanılarak yapılmış iki farklı fotoğraf bulunuyor. Aradaki netlik ve gürültü farklılığı oldukça çarpıcıdır. Bu noktada, kullanmakta olduğumuz fotoğraf makinesinin yeteneklerini iyi anlamak ve buna uygun iso değerleri ile çekim yapmak gerekir.


Kaynak: http://www.nikonusa.com


ISO Nasıl Kullanılır?

ISO kullanımı konusunda bazı pratik bilgiler vermek mümkündür:

* Flash ile aydınlatma yapmanız mümkünse düşük iso kullanın.

* Gece çekimlerinde tripod kullanma şansınız varsa mutlaka tripod ve düşük iso (100-250) kullanın.

* Yıldız fotoğrafı çekimlerinde yüksek iso kullanmanız yıldızların daha çarpıcı şekilde ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

* Yüksek iso kullanımı nedeniyle ortaya çıkan grenler, photoshop kullanılarak azaltılabilir. Ancak, detay kaybı olacağından, gren azaltma (noise reduction) işlemiyle birlikte bir miktar keskinleştirme yapmakta fayda vardır. Ancak yine de düşük iso ile çekilmiş bir karenin netlik ve detayına ulaşamayacağınızı unutmayın.

* Çektiğiniz fotoğrafı sadece sosyal medyada ve küçük imaj büyüklüklerinde paylaşmayı ya da kullanmayı düşünüyorsanız yüksek iso değerlerini tercih edebilirsiniz.

* Eğer alan derinliğine ihtiyaç duymuyorsak diyaframı açmak ve iso’yu düşürmek doğru tercih olacaktır.

Işığınız bol olsun…


Kaynaklar:

1. http://www.nikonusa.com

2. http://www.exposureguide.com