Migren Nedir Nasıl Teşhis Edilir
Migrene neyin neden olduğunu halen anlaşılamamaktadır.
Migren belirtilerinin kaynağı hakkında güncel düşünce, beyindeki ve sinir sisteminin nasıl çalıştığını görmemize yardımcı olan teknolojideki ilerlemeleri yansıtıyor. Daha önceleri, baştaki kan damarlarının genişlemesi ve daralması , migren ağrısının birincil kaynağı olduğu düşünülmüş ve erken ilaçlar, tedavinin başlıca hedefi olan kan damarlarına odaklanmıştı. Araştırmacılar şimdi migrenin sinir yolları ve beyin kimyasallarını içeren bir nörolojik bozukluk olduğuna inanıyorlar.
Migrenin genellikle ailelerde genetik olduğunu biliyoruz. Ancak, genler tek cevap değil - çalışmalar, çevresel faktörlerin de önemli bir rol oynadığını gösteriyor.
Hemen herkes baş ağrısı çekiyor. Ancak popüler inancın aksine, migren sadece kötü bir baş ağrısı değildir. Nörolojik semptomların son derece etkisiz kalan bir koleksiyonu olup genellikle başın bir tarafında şiddetli zonklama olan tekrarlayan ağrıları içerir. Bununla birlikte, migren ataklarının 1 / 3'ünde her iki taraf da etkilenmektedir. Atakların süresi 4 ila 72 saat arasında değişir ve görme bozuklukları, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, aşırı duyarlılık, ışık, dokunma ve koku ve karıncalanma veya ekstremitelerde veya yüzdeki uyuşuklukla birlikte görülebilir. Elbette ki herkes farklıdır ve belirtiler kişi bazında ve bazen saldırıya göre değişir.
Farklı migren türleri vardır. Migrenin tipi çoğunlukla baskın belirti ile tanımlanır.
Migren atağı geçiren insanların çoğu reçetesiz ilaçlarla tedaviye başlarlar. Hastalar da semptomlar daha ciddi ve kalıcı hale geldiğinde bazen bir doktora danışırlar, ancak tüm migren hastalarının yarısından fazlası hiç teşhis edilmez. Migren bir dışlanma tanısıdır - mevcut olduğunu göstermek için bir test veya biyobelirteç olmadığı için bir eliminasyon süreci ile teşhis edilir.
Migren, semptomları analiz ederek, aile öyküsünü gözden geçirerek, tıbbi testler gerçekleştirerek ve baş ağrısının diğer muhtemel nedenlerini ortadan kaldırarak teşhis edilir. Bununla birlikte, semptomlar diğer koşullarda sıklıkla görüldüğünden, tanı her zaman kolay değildir. Belirtileriniz normal baş ağrısı tedavilerinizi devre dışı bırakıyorsa, değiştirdiyse veya yanıt veremezse, nöroloji uzmanına danışmak önemlidir.
Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısı tipidir. Ataklar 4 saatten 72 saate kadar değişen uzunluklarda olabilir. Hastalar, ataklar arasında kendini tamamiyle normal hisseder, ancak bir sonraki atağın endişesi içindedir. Eskiden "sadece bir baş ağrısı tipi" olarak görülen migren, artık başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir.
Teşhis İçin Yapılan Testler
Kan testleri
Kan damarı problemleri, omurga veya beyinde enfeksiyon olup olmadığını ve sisteminizdeki toksinleri saptamak için doktorunuzun ilk isteyeceği test kan testidir.
Manyetik rezonans görüntüleme (MR)
MR ile beynin ve kan damarlarının detaylı görüntülerini üretmek için güçlü bir manyetik alan ve radyo dalgaları kullanır.
MR taramaları, doktorların tümörleri, inmeleri, beyindeki kanamalar, enfeksiyonları ve diğer beyin ve sinir sistemi (nörolojik) durumlarını teşhis etmesine yardımcı olur.
Bilgisayarlı tomografi (BT) taraması
BT taraması ile beyne ilişkin ayrıntılı kesit görüntüleri oluşturmak için bir dizi X-ışınları kullanır. Bu, doktorların tümörleri, enfeksiyonları, beyin hasarını, beyindeki kanamayı ve baş ağrısına neden olabilecek diğer olası tıbbi problemleri teşhis etmesine yardımcı olur.
Omurilikten Su Almak (omuurilik sıvısı çekme)
Doktorunuz, enfeksiyonlardan, beyinde kanama veya başka altta yatan bir durumdan şüpheleniyorsa omuurilik sıvısı (lombar ponksiyonu) isteyebilir.
Bu prosedürde, bir laboratuarda analiz için beyin omurilik sıvısının bir örneği çıkarmak için bel omurunun iki omurgası arasına ince bir iğne sokulurak yapılır (3. – 4. ya da 4. – 5. bel omurlarının dikensi çıkıntıları arasından) .
Kaynak: Migren Araştırma Kurumu
http://cozumpedia.com/migren-tedavisi