NBA ile Avrupa Basketbolu Farkı - 2

06.05.2017
• Nedir • Spor
NBAa vs FIBA

6.Çember Üzerinde Topa Müdahale

Her iki basketbol kurallarına göre, atış sonrası inişe geçen topa savunmacının müdahale hakkı yoktur. Ancak top çembere değdiği anda kurallar farklılaşmaktadır. Avrupa basketinde, top çembere değdikten sonra oyuncular topu çelme / basket yapma hakkına sahipken; NBA’de çember üzerinde hayali bir silindir olduğu kabul edilir ve top bu çembere temas ederken hiçbir oyuncu topa temas edemez. Edildiği taktirde kural ihlali sayılarak top karşı takıma verilir.


7.Alan Savunması (Zone Defense)

NBA’de alan savunması yıllarca yasaktı ve sadece adam dama savunma yapmak mümkündü. Ancak, değişen kurallar çerçevesinde günümüzde NBA’de de Avrupa basketbolunda olduğu gibi alan savunması yapılabilmektedir. Ancak küçük bir farkla. Boyalı alanda (lane – restricted area) savunmacı, rakip oyuncuyu aktif şekilde marke etmiyorsa en çok 3 saniye kalabilir. Aksi halde kural ihlali nedeniyle takımı aleyhine 1 serbest atış verilir.


8.Hava Atışı (Jump Ball)

Oyuna hava atışı ile başlanır. Ancak, bu hava atışının kazanılması ya da kaybedilmesinin sonuçlar ı, Avrupa basketbolu ile NBA'de farklılık gösterir. FIBA kurallarına göre, ilk hava atışını kaybeden takım bir sonraki hava atışı gerektiren durumda topun otomatik olarak sahibi sayılır. İzleyen her hava atışı durumunda, top sırayla el değiştirir. Dolayısıyla, oyun içindeki hava atışı gerektiren durumlarda hava atışı yapılmaz.

NBA’de ise durum oldukça farklıdır. NBA kuralları çerçevesinde, ilk hava atışını kazanan takım aynı zamanda 3 üncü çeyreğe de başlama hakkına sahiptir. Kaybeden takım ise 2 nci ve 4 üncü çeyreklerde ilk topu kullanır. Ancak, oyun içindeki diğer hava atışı durumlarında, doğrudan hava atışı yapılır ve topu kazanan takım oyuna devam eder. Dolayısıyla, ilk hava atışının oyun içindeki hava atışlarına etkisi yoktur. Bu durum NBA'de saha içi mücadeleye olumlu yansır.


9.Molalar (Time-outs)

Avrupa basketbolunda, takımların 2 adet ilk yarıda ve 3 adet ikinci yarıda olmak üzere toplam 5 normal mola (60 saniye) mola hakkı vardır. Uzatmalarda ise her bir takıma 1 adet normal mola hakkı tanınır ve diğer uzatmalara bu mola hakkı taşınamaz. FIBA kurallarında 20 saniyelik kısa mola hakkı bulunmamaktadır. Bazı maçlarda, zorunlu televizyon molası da kullanılır.

NBA kurallarına göre takımların normal sürede 6 adet normal mola (100 / 60 saniye) , her bir uzatmada ise 2 normal mola hakkına sahiptir. Ayrıca, takımların her bir yarı için 1’er olmak üzere toplam 2 adet kısa mola (20 saniye) hakkı vardır. 2 nci kısa molayı uzatmalara taşımak mümkündür. Öte yandan, televizyon molası da bulunmaktadır.

NBA’de topa sahip olan takımın koçu ya da oyuncusu mola alabilirken; FIBA kurallarına göre ancak koçlar mola alabilmektedir.


10.Hakem Yorumu (Officiating)

FIBA liglerinde ve olimpiyatlarda hakemlerin kuralları çok katı uyguladığı söylenebilir. NBA’de ise hakem yorumu etkisi biraz daha fazladır. Özellikle topla yürümü (steps) konusunda hakemlerin oldukça müsamahalı olduğu görülür. Smaç ya da turnike (lay-up) için potaya giden oyuncu topu yere vurmadan fazla adım attığı durumların çoğu kez cezalandırılmadığına şahit olabilirsiniz. Burada, NBA’de oyun ruhunun sayı üretme üzerine kurulu olmasının etkisi de vardır.

Ayrıca, NBA’de süper yıldızların özellikle faul alma konusunda hakem korumasında olduklarını söylemek yanlış olmaz.


İyi seyirler…


Yazının ilk bölümünü tekrar okuma için tıklayın:
http://cozumpedia.com/nba-ve-avrupa-basketbolu-fark-1


Kaynak: NBA, FIBA