Orkide Bakımı

16.09.2017
• Nasil-Yapilir • Bitkiler

Orkide Nasıl Bakılır

Orkide eviniz için en güzel süs bitkilerinden biridir.

Phalaenopsis (güve) orkidesi en yaygın türüdür - uzun süre boyunca merkezi ısıtmalı evlerde ve saksılarda büyüyebilirler. Çok çeşitli renkleri ver türleri vardır. Bunların çoğunun evlerde çoğaltılması kolaydır ve egzotik çiçeklerin belirgin görüntülerine sahiplerdir.

Bakım ipuçlarımızı dikkatlice uygulayın böylece sadece yılın belli zamanlarında değil uzun yıllar yaşamasını sağlayabilirsiniz.

Bu yazımızda güve orkidesinin bakımı anlatılacaktır. Vanda orkidesine de yazının sonunda değinilecektir.



Orkide Sulama

Çok fazla sulamak orkidenizi öldürür. Bitkinize fazla su vermemk için saksıyı kaldırın ve ağırlığını kontrol edin. Genel itibariyle hafif olması gerekir. Orkideniz şeffaf bir kabın içinde ise, köklere bakın. Kökler yeşil ise su vermeyin gümüş görünene kadar bekleyin. İlkbahardan sonbahara kadar orkide gübresi ile besleyin.

Orkide 'de Doğru Işık Seçimi


Orkidenizi aydınlık olan ortamlara koyunuz ancak ışık direk olarak gelmemeli. Doğu veya batıya bakan bir pencere kenarı mükemmeldir. Çok fazla ışık yaprakları kavurabilir ve yıllarca sürecek hasara neden olabilir. Orkide yaprakları güneşte yanmışsa, bitki birkaç ek sağlıklı yaprak verene kadar hasarlı yaprakları koparmayın.

Orkide Havadaki Nemi Sever


Çoğu kapalı ortam orkidesi köken olarak nemli, tropikal bölgelerden gelir, bu nedenle bu bitkiler nemli havayı severler. Çoğu merkezi ısıtmalı evlerde hava hemen kurur, bu nedenle orkide yapraklarına bir sprey ile her iki üç günde bir ılık su kullanarak su çiseletin, ancak çiçeklere püskürtmeyin, çünkü taç çiçekleri üzerinde su lekeler oluşturur.

Orkideyi Çoğaltma


Tüm çiçekler düştükten sonra, gövdeyi görünür bir eklem yerinin (düğümün) hemen üstünden kesin Bunu, bir destek ile dik tutarak başka bir çiçek sapının üretimini teşvik edebilirsiniz. Hiçbir filiz görülmezse ve orijinal sap saman rengine dönüşürse, çıkarın. Çoğu orkide bazen aynı kökte iki kez çiçek açmaz, bu nedenle yorgun kökleri derhal kesin.

Saksı Değişimi

Çoğu diğer saksı bitkilerinden farklı olarak, orkide çok sık yeni saksıya ihtiyaç duymaz ve kök saldığında genellikle gelişirler. Bununla birlikte, iki veya üç yıl sonra onları saksıdan çıkartıp gübre değiştirmek gerekebilir. Orkideniz hala sığıyor ise aynı saksıya taze orkide gübresi ile tekrar uygulayın veya orkide sığmıyorsa biraz daha büyük bir saksıya yeni gübre ile taşıyın.

Zararlılardan Temizleyin

Orkidelere zararlı böcekler tarafından zarar verilebilir. Saksıda veya bitki üzerindeki böcekleri kontrol edin ve temizleyin. Yaprakları temizlemek için hafif sabunlu bir sünger kullanarak zararlıları elle kolayca çıkarmak kolaydır. Alternatif olarak, böcek ilacı püskürtülebilir.


Orkide Türünü Öğrenmek İçin Etiketini Kontrol Edin yada Türünü Öğrenin

Farklı türde orkidelerin farklı bakıma ihtiyaçları olduğu için daima bitki etiketinden türünü öğrenin ve etiketini saklayın. Örneğin, gübresiz cam vazoda yetişen gösterişli Vanda orkidesi özel bir sulama rejimi gerektirir. Özellikle yaz aylarında her gün vazoyu su ile doldurmanız ve yarım saat sonra boşaltmanız gerekir. Vanda orkidesi Phalaenopsis (güve) orkidesinin aksine doğrudan güneş ışığına ihtiyacı vardır.




Kaynaklar:
http://www.lulu.com
https://www.gardeningknowhow.com
http://www.gardenersworld.com