Plastik Eşya Nasil Boyanır

05.06.2017
• Teknik • Nasil-Yapilir
plastik nasil boyanir

Adım 1

Plastik Eşyanızın boyanıp boyanamayacağını tespit edin.

Boyayacağınız şey ister plastik tampon olsun, ister plastik sandalye, ister plastik saksı, isterse de herhangi bir eşya olsun öncelikle boyanabilir olup olmadığını tespit ediniz. Bunu belirlerken kullanacağınız ölçüt zımparalanabilirliktir.Bir şey zımparalanabiliyorsa o genellikle boyanabilirdir denilir. Plastik ve laminat ürünlerin çoğu boyanabilir gruba girmektedir. Mobilya, plastik heykeller, plastik sandalye, plastik tampon, plastik saksı,oyuncaklar, bisikletler, kaplar, kutular ve dekor eşyaları gibi öğeler genel olarak boyanabilir. Bir evde çalışıyorsanız, plastik yüzeyler (banyo veya mutfakta) ve dolapları boyayabilirsiniz. Ancak plastik veya laminat zeminler , küvet ve duş tezgahları veya sayaçları boyayamazsınız.

Zımparalanabildiği müddetçe, yeni veya eski tüm eşyalarınızı boyayabilirsiniz. Burada anahtar kelime zımparalanabilir olmasıdır.

Adım 2

Plastik için uyumlu bir boya bulmalısınız.

Tüm boyalar, plastik ürünler üzerinde uyumlu olduğu söylenemez. Yanlış boyayı seçerseniz, kurutulduktan sonra bile soyulur veya leke yapar. Onun için özellikle plastik ile uyumlu özel boyaları tercih etmelisiniz. Bu özel plastik boya için bir yapı marketlerine veya hırdavatçınıza danışınız veya mutlaka internette arama yapınız. Bu özel boyaların hem sprey boya hem de fırça ile sürülen yağlı boya halleri mevcuttur. Şahsen sprey boyaları pek tercih etmemekteyim.

Plastikler, boya öncesinde astara ihtiyaç duymazlar. Ancak boyadıktan sonra boyanızı korumak ve üst katta bir miktar parlaklık katmak için koruyucu bir kaplayıcı sürmeyi düşünebilirsiniz.

Adım 3

Malzemelerini hazırlayınız.

Boyama işlemi boya dışında, bazı boyama için gerekli malzemeler gerektirir. Bunlar birkaç parça bez veya havlu (küçük bir şeyler boyuyorsanız gazete) , 180 lik zımpara, sabun, su, temizleme için bir sünger veya fırça, ispirto veya alkol ve boya bandı.

İyi havalandırılmayan bir alanda boyuyorsanız, bir yüz maskesi kullanmayı unutmayın.

Bir profesyonel gibi davranın ve boya yaparken eski giysilerinizi giyin, plastik eldiven takın. Cildinizin veya giysinizin boyanmasını önlemek son derece önemlidir.


Adım 4

Öncelikle boyanacak eşyanızı temizleyin.

Plastik eşyalarınız kirli veya tozluysa, boya tutmayacaktır. Ayrıca, toz, kir ve küf boya altında kalabilir ve bu durum hiç hoş olmayan, engebeli bir görünüm kazandırabilir. Eşyalarınızı iyice temizlemek için sünger, fırça ve ılık sabunlu su kullanın. Eşyanız da herhangi bir küf varsa, onu yok etmek için çamaşır suyu kullanmanız gerekecektir.

Bu işlemden sonra eşyanızın tamamen kurumaya bırakın ve tamamen kuruduktan sonra bir sonraki adıma geçin.


Adım 5

Plastiği ispirto veya alkol ile silin.

İspirtolar (ya da alkol) temiz bir bez üzerine dökülmeli ve plastik yüzeyin tamamı silinmelidir. Bu, önceden sürülmüş ise boyanın üzerindeki koruyucu sızdırmazlık maske maddesinin eski katının parçalanmasına yardımcı olur ve ayrıca plastik üzerindeki yağları temizler. İspirtoyla tüm plastikleri ovuşturduktan sonra, su ile durulayın ve tamamen kuru hale geldiğinden emin olun.


Adım 6

Plastiği zımparalayın.

Zımpara kâğıdınızı veya zımpara takımınızı kullanarak plastik üst katmanını zımparalaya çalışın. Boya gözeneksiz olduğu için plastiğe yapışması normalde zordur, ancak zımparalama yaparsanız gözle görülmeyen boyanın yapışabileceği tırtıklı bir doku sağlamış olacaksınız.

Zımparalamktan maksat plastik üzerindeki parlaklığı veya parlamayı gidermek ve boyanın tutması için donuk ve mat görünüm kazandırmaktır.

İnce bir zımpara kâğıdının (180 lik olur) kullanılması yüzeye çok kaba bir his vermez. Sadece boyayı yüzeye iyi yapıştırmak için yeterli ve gerekli ortamı sağlar.

Zımparalamayı bitirdiğinizde bir bez veya fırça kullanarak tozları plastikten silin.


Adım 7

Plastiği Bantlayın (isteğe bağlı) .

Tüm Eşyayı boyamak istemiyorsanız, bir kısmını bantlamayı tercih edebilirsiniz. Boya yapmak istemediğiniz bölümleri işaretlemek için uygun bir bant kullanın. Boyama işlemini tamamen bitirdikten sonra bant üzerindeki boya halen ıslak iken bant çıkarılmalıdır. Daha sonra çıkarmak zorlaşabilir.


Adım 8

Boyaya başlayın.

Bir fırça ve bir kutu boya kullanıyorsanız, eşyanın tamamını boya ile fırça yardımı ile boyayın. Sprey boya kullanıyorsanız, 1-2 dakika boyunca sprey boyasını kullanmadan önce sallayın. Eşyanın üzerinde spreyi boya kutusunu tutun ve soldan sağa geniş hareketlerle püskürtün. Daha düz bir boya tabakası sağlamak ve damlamaları önlemek için parmağınızı her taramanın sonuna geldiğinde sprey düğmesinden (nozuldan) kaldırın.

Ek kat yapmak istiyorsanız, ek katı eklemeden önce bir önce sürdüğünüz kat boyanın kurumasına izin verin.

Kullanmakta olduğunuz boyaya bağlı olarak boyamayı bitirmek için 2 ve daha fazla kat boya eklemek zorunda kalabilirsiniz.




Adım 9

Boya Koruyucu Sürün (isteğe bağlı) .

Plastik yüzeyinize parlak bir koruyucu eklemeyi tercih ederseniz, tüm boya katlarınız kuruduktan sonra bunu yapmanız gerekmektedir.


Adım 10

Projenizi bitirin.

Boya ve koruyucu maddenin tamamen kuruması için 24-36 saat bekleyiniz gerekli rötuşları yapın. Plastik Eşya artık kullanıma hazır ve içeride veya dışarıda güvenle kullanabilirsiniz.