PR Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar?

23.08.2017
• Nedir • Nasil-Yapilir • Hayat
PR Nedir? Nasıl Yapılır?

PR Nedir? Nasıl Yapılır?

Bugünlerde, “PR nedir”, “PR çalışması nedir”, “PR çalışması neden yapılır” veya “PR nasıl yapılır” gibi sorulardır. Hatırlayacağınız üzere, Fenerbahçe’nin Euroleague’i kazandığı maçın sonundaki kupa törenine ünlü et restoranı sahibi Nusret Gökçe’nin fotoğraf karesinin en ortasında klasikleşen pozunu vermesi damga vurmuştu. Bazılarımız buna çok da anlam veremese de bunun aslında ciddi bir PR çalışması örneği olduğunu düşünenler sosyal medya ve yazılı basın üzerinden tepki vermişti. Daha sonra basına yansıyan rakamlara göre, Nusret Gökçe’nin PR çalışmaları için 2 milyon Doların üzerinde para ödediği haber yapılmıştı.

Peki nedir bu PR? PR nasıl yapılır? İyi PR çalışması nasıl olmalıdır? PR için para ödemek gerekir mi? Şimdi bu sorulara bir göz atalım:




PR Nedir? Türkçe’ye Nasıl Çevrilir?

PR, public relations, dilimize “halkla ilişkiler” olarak çevrilse de dilimizde PR olarak kullanılmaktadır. PR’ın, “piar” şeklindeki İngilizce okunuşu Türkçede de aynen kullanılmaktadır.


PR Çalışması Nedir?

PR çalışması, medya ile ilişkileri kullanarak bir şirket, kişi veya ürün hakkında olumlu hikayeler üretmek ve yayınlama işidir.


PR Çalışmasının Reklamcılıktan Farkı Nedir?

Dikkat edilmesi gereken husus, PR salt bir reklam verme işi değildir. Aslında PR, reklamcılığın tam tersidir. Reklamcılıkta, mesajınızı bir gazete, TV veya radyo spotuna yerleştirmek için, var olan tarifeler üzerinden belirli bir meblağ ödenir. PR için ise bir kişi ya da şirket hakkındaki yazı ya da görsel unsurlar içeren haber için ödeme yapılmaz. İlgili medya kuruluşu, kişi veya şirketten aldığı ve kendi araştırmaları sonucu ulaştığı bilgilerin derleyerek haberini yapar.



Bu tür bir tanıtım, çeşitli nedenlerle, reklamcılıktan daha etkilidir. Ücretsiz bir PR çalışması, reklamcılıktan çok daha maliyet-etkindir. Teorik olarak, harcanan asıl emek, iletişim ve ilişki kurma çalışmalarıdır. Ayrıca, PR tanıtımın reklamcılıktan daha uzun soluklu sonuçlar üretir. İnsanlar ve özellikle hedef kitle üzerinde daha uzun süreyle hatırlanacak etkiler yaratır. Tanıtım aynı zamanda reklamlardan çok daha geniş bir kitleye ulaşmaktadır. Bazen, bir başarı öyküsü, ulusal medya ile ülkenin dört bir yanına yayabilir.

Son olarak, reklamcılıkla karşılaştırıldığı zaman PR çalışması kamuoyunda daha büyük güvenilirliğe sahiptir. Okuyucular, bir üçüncü tarafın yaptığı objektif bir değerlendirmeye daha inandırıcı bulmaları muhtemeldir.


PR Nasıl Yapılır?

Günümüzde, bütün şirketlerde halkla ilişkiler, bir organizasyonel birim olarak bulunmaktadır. Ancak, halkla ilişkiler fonksiyonu, gereken ciddiyette ele alınmamakta ve istenen katma değer üretilememektedir.

İşletmeler büyüdükçe, doğal olarak toplumunda ve sektöre daha fazla dikkat çekme başlar. Bu noktada, hedef kitleye yönelik başarılı PR çalışmaları ile şirketlerin pozisyonlarını güçlendirmelerini ve rekabetçi üstünlük kazanmalarını sağlayacaktır. Ancak, iyi PR, çaba harcamadan nadiren olur. İyi PR için doğru kurgulanmış bir PR stratejisi çerçevesinde; dikkatli planlama, uygulama ve sonuçlarını izleyerek geri beslemeleri değerlendirmeyi zorunlu kılar.

Tüm bu faaliyetler için etkin bir iletişim planının yazılı hale getirilerek uygulanması gerekir. Bu plan çerçevesinde doğru kişi ve kuruluşlarla sürekli ve güvene dayanan bir ilişkinin kurgulanması ve geliştirilmesi kalıcı bir PR fonksiyonunun oluşturulmasına yardımcı olacaktır.


İyi bir PR çalışması için dikkat edilmesi gereken 11 temel kural şu şekildedir:

1.Planlamadan uygulamaya ve izlemeye kadar tüm PR süreçlerini içeren yazılı ve üzerinde hemfikir olunan bir PR Stratejisi oluşturun.

2.İşiniz ve ürününüz hakkında her şeyi bildiğinizden emin olun.

3.İçinde olduğunuz sektörü ve pazarı iyi tanıyın.

4.Hedef kitlenizi doğru belirleyin.

5.Ürününüz ya da sunduğunuz hizmetin kendine özgü ve onu farklı kılan özelliklerini öne çıkarın. Tüketici için en etkileyici “anahtar mesajların” neler olduğuna karar verin.

6.PR çalışması için hedeflediğiniz medyanın, sektörünüze ve hedef kitlenize hitap edip etmediğinden emin olun.

7.Sosyal medyayı doğru ve etkin biçimde kullanın. Dijital PR çalışmasının önemi giderek artmaktadır.



8.Medya ile ilişkileri etkin şekilde kurmak ve yönetmek için bir İletişim Planı oluşturun ve uygulayın.

9.İnsanların yaptığınız PR çalışmasının sonuçlarına güven duymasını sağlayın. Bunun için, PR çalışmasının medyadaki sonuçlarının zorlama ve tabiri caizse “reklam kokan hareket” olduğu algısının oluşmamasına azami özen gösterin. Aksi halde, PR çalışmalarınız boşa gideceği gibi siz ve organizasyonunuz hakkında negatif bir imaj oluşacaktır.

10. Gönüllü faaliyetlerle, kamuoyunda görünürlüğünüzü arttırın. Yardım faaliyetleri, bilimsel dergilerde makaleler, seminerlerde sunum ve konuşmalar, bir programa ev sahipliği yapma vd.

11.Yapılan PR çalışmalarının sonuçları izleyin. Aldığınız geri beslemeler ile PR stratejinizi revize edin.


PR Çalışmasının Faydaları Nelerdir? PR Ne İşe Yarar?

İyi bir PR çalışmasının beklenen sonuçları şu şekildedir:

*Şirket, kişi, ürün veya hizmet hakkında pozitif algı oluşturulması ya da bunun güçlendirilmesi

*Şirketin rekabetçi üstünlük kazanması

*Şirketin, çalışanları nezdinde itibar kazanması

*Reklam ve pazarlama yerine çok daha maliyet-etkin sonuçlar elde etme

*Sektör içinde veya diğer sektörlerde yeni fırsatların oluşturulması



Kaynak:

http://www.posta.com.tr/nusret-in-tuzlama-hareketi-pr-calismasi-cikti-2-milyon-dolar-harcamis-haberi-1290259

http://spor.mynet.com/basketbol/thy-euro-league/110435-buyuk-tepki-fenerbahcenin-tarihi-basarisina-nusret-golge-dusurdu.html

https://www.entrepreneur.com/article/202426