Salisilik Asit, Cilt Üzerindeki Akne ve Nasıra Etkisi
Bir beta hidroksil asidi olan salisilik asitin kimyasal formülü C7H6O3 tür. Bu organik asit genellikle yeşil yapraklı bitkilerden elde edilir. Aspirinin içinde bulunan salisilik asit, insan sağlığı üzerinde sayısız faydalara sahiptir. Bu asit cilt sağlığından, akne sorunlarına, nasırlara, kolon kanserine, romatizmal hastalıklara kadar pek çok rahatsızlığa önemli faydaları bulunur. Kozmetik alanında çok geniş yelpazede (tonik, krem, nemlendirici ve losyonlar gibi) kullanım alanına sahiptir.
Özellikle cildinizde akne ile mücadele için kozmetik ürün seçiminde, ürün etiketinde mutlaka aramanız gereken içerik salisilik asittir.
Akneler, cilt üzerinde bulunan gözeneklerin ölü hücrelerle dolması ve ciltteki yağın bu gözenekleri tıkanması sonucunda oluşur. Bu kapalı, yağlı, ve hava olmayan ortam bakteriler için bulunmaz ortamlardır. Bunun sonucunda iltihaplanma kaçınılmazdır. İşte salisilik asit, gözenek içerisinde oluşmuş bu aknelerin birebir ilacıdır. Salisilik asit özelliği gereği aknenin içinde bulunan ölü hücreleri ve fazla yağları eriterek ve oradaki bakterileri öldürerek ciltten uzaklaştırır. Ayrıca salisilik asidin eritici özelliğinden dolayı cildin üst katmanını hafifçe soyup gözeneklerin sürekli açık olmasını ve cildin hava almasını temin eder. Salisilik asidin antienflamatuar özelliği de bulunduğundan iltihaplanmış ve şişmiş olan sivilceye de iyi gelir. Yüz çiçeğinin korunmasında ve cildin yenilemesinde salisilik asit çok önemlidir.
Bunun yanı sıra ayak siğili ve nasırla mücadelede de önemli faydaları vardır. Cerrahi müdahale olmadan zamana yayarak sabırla nasırlarınızdan salisilik asit ile kurutula bilirsiniz. Örneğin en bilinen nasır eritici olan Duoderm markalı solüsyon içerdiği %16.7’ lik salisilik asit ve %16.7’ lik Laktik asit ile nasır üzerinde eritici etkisi bulunmaktadır. Direkt olarak nasırın üzerine uygulanan solüsyon zamanla tedaviye yardımcı olur.
Bağırsakların üzerinde görülen kolon kanserinden korunmak için, antiromatizmal ilaçların bazılarının etkili olduğu gözlemlenmiştir. Bu ilaçların genellikle salisilik asit içeren ilaçlar olduğu saptanmıştır. Yapılan klinik çalışmalarla saptanan bulgulara göre bağırsaklarda görülen poliplerin azaltılmasında etken maddesinin salisilik asit olan aspirin kullanımının etkili olduğu belirlenmiştir.
Yine bazı çalışmalarda bitkilerin kendilerini bazı zararlı mikroplardan koruması için bitkinin programında salisilik asit üretme özelliği olduğu belirlenmiştir. Dolayısıyla yeteri kadar sebze tüketildiğinde, kansere yakalanma riskinin azaltmasının altında yine bu madde yatmaktadır. Yapılan çalışmalar aspirin tüketen kişilerle, bol sebze yiyen kişilerin kanserden korunma etkisinin hemen hemen aynı düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Aspirinin kan sulandırma etkisini de hesaba kattığımızda kanın daha hızlı damarlar da dolaşması sağlamaktadır. Daha zinde ve sağlıklı bir yaşam için salisilik asit içerin besinleri hayatımızdan eksik etmemiz gereklidir.
Salisilik asidin bu kadar faydası karşısında, aşırı kullanılması veya tüketilmesi, cildin tahriş olmasına, beyin kanamasına ya da mide delinmesine yol açabileceği unutulmamalıdır.