Sedanter Yaşam Nedir? Sedanter Yaşamın Olumsuz Etkileri Nelerdir?

16.06.2017
• Saglik • Nedir • Ilginc • Hayat
sedanter yaşam

Sedanter Yaşam Nedir?

Sedanter yaşam (hareketsiz yaşam) , düzenli olarak fiziksel aktivite veya egzersiz yapmadan sürdürülen hayat tarzına denir. Sağlık uzmanlarına göre, günde 10.000 adım yürüyüş veya 150 dakika orta tempoda egzersiz yapmak bireylerin sağlıklı kalması için önemlidir. Ancak, dünya nüfusunun 5’te 3’ü, yeterince fiziksel hareket yapmadığı için yukarıda sayılan problemlerle karşılaşmaktır. Sedanter yaşam, dünya genelinde ölümler arasında en önemli dördüncü risk faktörü olarak karşımıza çıkmaktadır.


Sedanter Yaşam Tarzı Neden Zararlı?

Hareketsiz yaşam tarzının ve zararları hakkında daha fazla bilgi için izleyin:




Sedanter Yaşamın Zararları

Sedanter yaşam; kilo alma, obezite, diyabet, kalp hastalıkları gibi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Araştırmalara göre sedanter yaşam tarzının dünya genelinde; koroner kalp hastalık vakalarının % 6'sından, tip 2 diyabet hastalığının % 7'sinden, meme kanserinin % 10'undan ve kolon kanseri vakalarının % 10'undan sorumlu olduğu tahmin edilmektedir. Daha çarpıcı bir ifadeyle, sedanter yaşamın sigara içmeye göre çok daha fazla sayıda ölüme yol açtığı düşünülmektedir.

Özetlemek gerekirse, hareketsiz yaşamın ortaya çıkardığı sağlık riskleri şunlardır:

*Bazı kanser türlerine yakalanma riskini artırabilir.

*Kaygı ve depresyona katkıda bulunabilir.

*Bazı kardiyovasküler hastalıklar için bir risk faktörüdür ve koroner kalp hastalığına yakalanma olasılığını arttırır.

*Obeziteyi tetikler.

*İskelet kaslarının azalmasına yol açar.

*Yüksek tansiyon ve kolesterole yol açabilir.



Sedanter İş Koşulları

50 yıl önce olduğundan daha fazla hareketsizlik içeren ilerde çalışılmakta ve bunun en önemli nedenlerinden birisi ve belki de en önemli etmen teknoloji kullanımının iş ortamlarında artan ölçüde kullanılıyor olmasıdır. Öte yandan, özel sektörde bilgisayarla çalışan uzmanların sayıca artması ve devlet bürokrasisinin güçlenmesi sedanter yaşam biçiminin olağanlaşmasına katkıda bulunduğunu söylemek mümkün. Genel olarak, 1950'den beri masabaşı olarak tabir edilen işler % 83 oranında artarken fiziksel aktivite gerektiren işler, toplam işgücünün sadece % 25'ini oluşturduğu hesaplanmaktadır.


Sedanter Yaşam Tarzından Kurtulun

*Sağlık durumunuz ve yaşınıza uygun şekilde günde 90 dakika egzersiz yapın.

*İşe yürüyerek ya da bisikletle gidin. Bu mümkün değilse, otobüsten birkaç durak önce inmek ya da arabanızı uzağa parketmek iyi bir çözüm olabilir.

*Bir hobi bahçesi ya da bahçenizde doğa ile başbaşa kalın.

*Evde fiziksel güç gerektirecek tamiratları kendiniz yapın. Mümkünse tamirci çağırmayın.

*Tatillerinizi yatmak yerine aktif dinlenme ile geçirin.



Kaynak: https://www.lifespanfitness.com