Dünyanın En Büyük Tatlı Su Gölü Hangisidir?

10.05.2017
• Nedir • Cografya
Superior Gölü

Gölün Coğrafi Konumu ve Boyutları

Superior Gölü (Lake Superior) , kapladığı 82414 km2 alan ile Dünyanın en büyük ikinci gölü ve aynı zamanda Dünyanın en büyük tatlı su gölüdür. Kuzey Amerika’da Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri arasında yer alan gölün 12100 km3 hacmi bulunur. Gölün maksimum uzunluğu 560 km iken ve maksimum genişliği ise 260 km olarak ölçülmüştür. Ortalama 147 m derinliğe sahip olan gölün maksimum derinliği 406 m’dir. Tüm bu özellikleri ile Superior Gölü, dünya yüzeyindeki tatlı su kaynaklarının yaklaşık yüzde 10’una sahiptir.

Superior Gölü’nün deniz seviyesinden yüksekliği, 183 metredir. Su altında ortalama görüş net mesafesi, 8,2 metredir. Bu açıdan büyük göller arasında en net görüşe olanak sağlayan göllerden birisidir.

Superior Gölü, diğer büyük göller ve coğrafi oluşumlarla karşılaştırıldığı zaman oldukça genç bir göldür ve yaklaşık 10 bin yıl önce oluşmuştur. Benzeri önemli göllerde Baykal Gölü ise 25 milyon yıl öncesine dayanır.

Bağlantılı Nehirler

St. Mary’s ve Soo Locks Nehirleri ile suyunu yine Kuzey Amerika’nın büyük göllerinde birisi olan Huron Gölüne akıtır. Benzeri diğer büyük göller gibi buzul hareketleri sonucunda oluşmuş bir göldür. 300’ün üzerinde irili ufaklı nehir ve kanal, Superior Gölü’ne su taşımaktadır.

Adalar ve Şehirler

Göl üzerinde 400’den fazla ada bulunmaktadır ve bunların en büyüğü ise Isle Royale adasıdır.

Superior Gölü çevresinde Duluth, Minnesota, Superior ve Wisconsin gibi önemli şehirler kurulmuştur.

Ekonomik Değer ve Diğer Bilgiler

Etrafındaki önemli şehirler ve derinlik konusunda elverişli olması nedeniyle Superior Gölü, taşımacılık ve ulaşım açısından yoğun olarak kullanılır. Ancak, mevsimsel koşullar nedeniyle kış aylarında buz tutan gölde, yılın önemli bir bölümünde gemi seferleri yapılamaz hale gelmektedir. Ancak Superior Gölü’nün tamamen donması oldukça nadir görülür. Süperior, en son 1979 yılın tamamen donmuştur.

Superior Gölü; alabalık türleri, çizgili turna balığı, turna balığı ve valeye başta olmak üzere 88 balık türüne yaşam alanı sağlamaktadır. Balık ve diğer su ürünleri açısında zenginliği nedeniyle balıkçılık göl çevresindeki yerleşim yerleri için önemli bir ekonomi üretmektedir.

Göl üzerindeki Sliver Islet adası, 19 uncu yüzyılda 15 yıl boyunca Dünyanın en önemli gümüş madenlerine sahip yer olarak kayıtlara geçmiştir.


Kaynaklar:

http://law2.umkc.edu/faculty/projects/ftrials/superior/superiorfacts.html

http://www.quickgs.com/10-largest-lakes-of-world/