Tapu Alım Satım İşlemleri ve Pratik Bilgiler
Gayrimenkul alım satım işlemlerinde en kolay aşama tapu işlemleri kısmıdır. Fakat bu aşamada yapmanız gerekenler kolay olsa da önceden bu işlemleri nasıl ve hangi sırayla yapacağınızı bilmeniz gerekir.
Alımına veya satımına karar verilen gayrimenkule alıcı çıktığı andan itibaren yapılması gerekenleri sıralayacak olursak;
1. Tapu Müdürlüğüne gitmeden önce,
· Eğer gayrimenkulü kredi ile alacaksanız, satıcıdan tapunun fotokopisini alarak bankanıza kredi başvurusunda bulunmanız gerekir.
· Eğer bir arsa alacaksanız, bu arsanın sınırlarının belirlenmesini ve çevresinin işaretlenmesini talep edin.
· Alıcı ve Satıcının son 6 ay içinde çekilmiş fotoğrafları ile nüfus cüzdanlarının asıllarının yanlarında bulunması gerekir. Alıcı 2 adet satıcı 1 adet fotoğraf getirmesi gerekir. Ayrıca nüfus cüzdanlarının fotokopilerinin de hazır bulundurulması gerekir. Vekalet varsa vekaleti alan kişi nüfus cüzdanı fotokopisini hazırlayacaktır. Vekaleti veren alıcı veya satıcının nüfus cüzdanı fotokopisine ihtiyaç yoktur.
· Satış vekaletname ile yapılıyorsa vekaleti alan kişi aynı sayıda fotoğraf getirecektir. Bu durumda vekaleti veren alıcı ya da satıcının fotoğrafına gerek olmayacaktır.
· Alacağınız gayrimenkulün DASK poliçesinin olup olmaması önem taşımaz çünkü alım işleminden önce alıcının adına DASK poliçesi tekrar düzenlenecektir.
· Tapuya gitmeden önce alınması gereken en önemli belge, belediyeden alınacak rayiç belgesidir. Bu belge belediyeden tapu fotokopisi ile satıcı tarafından alınacaktır. Bu belge verilmeden önce belediye mutlaka emlak vergisi borcu yoktur yazısının getirilmesini istemektedir. Satıcı rayiç belgesini alabilmek için mutlaka emlak borcunu ödemesi gerekecektir. Bu yüzden borcu olup olmadığını pratikte sorgulamak zaman kaybı olacaktır.
· Gayrimenkul kredi ile alınacaksa ipotek belgesinin hazırlanmış olması gerekmektedir. Uygulamada bu belgeyi bankanın avukatı satış anında tapuya getirmektedir. Ancak bazı durumlarda alıcı bu belgeyi bankadan alıp yanında getirebilir. Bankanın avukatıyla yapılacak görüşmede bu durum netleştirilmelidir.
· Tapu Müdürlüğüne gitmeden en az 1 gün önce www.tkgm.gov.tr adresinden e-Randevu sistemine girerek satış işlemi için randevu alınması işlerin daha hızlı ve zaman kaybetmeden tamamlanmasına yardımcı olur. Randevu alıcı veya satıcı tarafından kimlik bilgileri girilerek alınabilir.
2. Tapu Müdürlüğüne gidildiğinde,
· Randevu alınmadı ise sıramatikten numara alınarak sıranın gelmesi beklenir.
· Sıra geldiğinde görevli personel belgelerin tamlığını kontrol eder. Nüfus Cüzdanı fotokopilerinin üzerine alıcı ve satıcı telefon numaralarını yazarlar. Bu numaralara daha sonra Tapu Müdürlüğü tarafından işlemin ilerlemesi aşamalarında bilgilendirme kısa mesajları gönderilir.
· Tapu Müdürlüğüne belgeler eksiksiz verildiği andan itibaren işlemler başlar. İşlemler satışa hazır duruma geldiğinde alıcı ve satıcının beyan ettikleri telefon numaralarına kısa mesaj gönderilerek tapu harcının yatırılması ve mesajda belirtilen saatte Tapu Müdürlüğünde tarafların hazır olması bildirilir. Tapu harcı bankaya giderek ödenebildiği gibi telefon bankacılığı kullanılarak da ödenebilir. Kısa mesajda bildirilen işlem numarası kullanılarak harç ödemesi yapılacaktır. Pratikte mesaj geldiği andan itibaren 20-30 dk. içinde tarafların hazır olması istenmektedir. Bu yüzden eğer bankadan ödeme yapılacaksa mutlaka ilgili banka şubesine gidilmesi zaman kazandıracaktır. Tapu harcını ödemek için bizzat alıcı veya satıcının banka şubesine gitmesine gerek yoktur. Onlar adına mesajla gelen işlem numarasıyla başka birisi de harcı yatırabilir. Böylelikle taraflar Tapu Müdürlüğünden ayrılmadan hızlıca harç yatırılır yatırılmaz randevu saatini beklemeksizin satış işlemi için tekrar sıraya girerek harcın yatırıldığını ve tarafların hazır olduğunu bildirmeleri gerekir.
· Tapu harcı alıcı ve satıcı için de Gayrimenkulün satış bedelinin binde 15 oranında hesaplanır. Ancak pratikte bu ödemenin tamamını alıcı ödemektedir. Anlaşılan durumlarda satıcı da ödeyebilmektedir. Ayrıca döner sermaye kakı payı ödemesi de onbinde 6,75 oranında hesaplanmaktadır.
· Gayrimenkul için kredi kullanılmışsa mutlaka bankanın avukatına randevu saati bildirilerek o saatte Tapu Müdürlüğünde ipotek belgeleri ile birlikte hazır olması istenir.
· Bu işlemden sonra verilen numaranın anons edilmesini veya bazı durumlarda isminizin anons edilerek Akit Odasına davet edilmeyi beklemeniz gerekir.
· Akit odasında ilgili memur hazırlanan tüm belgeleri tarafların okuyarak imzalamalarını ister. Satışı yapılan gayrimenkulün ada parsel ve paftasını yüksek sesle okuyarak yanlış bir işlem yapılmaması için tarafları uyarır. İmzalar atıldığı anda artık satış işlemi gerçekleşmiş olur. 10-15 dk içinde de hazırlanan tapu belgesi alıcıya ilgili memur tarafından takdim edilir.
·Gayrimenkulün parasını öderken dolandırılmamak veya sahte para ile alışverişlere karşı geliştirilen TAPU TAKAS sistemini anlattığımız yazımıza da göz atmayı ihmal etmeyin. %100 güvenli alışveriş için bu sistemi öğrenmenizi tavsiye ederiz. TAPU TAKAS sistemini öğrenmek için tıklayınız.