TOEFL mi IELTS mi? MBA için Hangi Sınava Girmeliyim?
TOEFL Nedir?
TOEFL , dünya genelinde en yaygın İngilizce sınavıdır. Amerika Birleşik Devletleri'nde geliştirilen TOEFL, internet tabanlı (iBT) ya da bir kağıt üstünde (PBT) yapılır. TOEFF Sınavına girenlerin yaklaşık yüzde 95’i internet tabanlı olan TOEFL IBT’yi tercih eder. TOEFL İBT sınavlarının yapılma sıklığı da PBT’ye göre çok daha fazladır.
İngilizce konuşulan ülkelerdeki üniversitelere lisans veya lisansüstü kabul için neredeyse evrensel olarak kabul edilen TOEFL, yılda 50 kez dünyanın çeşitli yerlerinde test merkezlerinde uygulanmaktadır. TOEFL PBT'nin kabulü giderek azalmaktadır. Birçok MBA programında PBT kabul edilmemekte ve İBT dikkate alınmaktadır.
IELTS Nedir?
IELTS, İngilizce konuşulan bir ortamda okumak, çalışmak ve yaşamak isteyen yabancılar için tasarlanmış standart bir İngilizce dil sınavıdır. IELTS dil belgesi, İngilizce kullanılan dünyanın birçok yerinde ve kurumunda uluslararası akademik ve mesleki fırsatlara kapı açabilir.
1989 yılında kurulan IELTS, dünyadaki en popüler İngilizce dil sertifikalarında birisidir. Halen 140'tan fazla ülkede yaklaşık 1000 test yeri bulunmaktadır ve her yıl iki milyondan fazla test gerçekleştirilmektedir. Dünya çapında 9.000'in üzerinde kuruluş, İngilizce dil yeterliliğinin bir kanıtı olarak sertifikayı kabul etmektedir.
MBA yapmak isteyenler IELTS Academic sınavına girmelidir.
MBA için IELTS mi TOEFL?
MBA yapacaklar için hangi sınava girilmesi gerektiği sorusunun cevabı aslında biraz da nerede MBA yapılma istendiğine göre değişiyor.
Esasen ABD ve İngiltere’deki üniversitelerin büyük çoğunluğu her iki dil sınavını da kabul ediyor. Ancak, ABD’de MBA yapacakların genel tercihi TOEFL IBT’dir. İngiltere’de MBA yapacaklar içinse son dönemlerde IELTS tercih olmaktan çıkmış ve bir nevi zorunluluk olmuştur. Şöyle ki İngiltere’de öğrencilik vizesi olmak için TOELF skoru yerine IELTS skoru talep edilmektedir. Dolayısıyla, her ne kadar harika bir TOEFL skorunuz olsa da IELTS skorunuz yoksa vize almakta sıkıntı yaşayabilirsiniz.
TOEFL PBT’ye ise kesinlikle girip vakit kaybetmeyin. MBA programlarının TOEFL için doğrudan IBT tercih ettiklerini üniversitelerin web sitelerinde görebilirsiniz.
TOEFL ve IELTS Skor Karşılaştırma Tablosu
TOEFL ve IELTS Skorlarının karşılaştırmak gerekirse şu şekilde bir tablo ortaya çıkmaktadır: TOEFL Skoru IELTS Skoru 0–31 0–4 32–34 4.5 35–45 5 46–59 5.5 60–78 6 79–93 6.5 94–101 7 102–109 7.5 110–114 8 115–117 8.5 118–120 9
IELTS ve TOEFL Arasındaki Farklar
Her iki sınav da dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerini ölçer. Ancak, sınavın yapılış şekli ve içeriği arasında farklar vardır.
* TOEFL IBT bilgisayar karşısında internet tabanlı olarak yapılır. IELTS ise klasik sınav şeklinde kağıt ve kalem eşliğinde yapılır.
*Skor ve puanlama şekilleri farklılık göstermektedir. Skorlama tablosu yukarıdadır.
* TOEFL’da tüm bölümler aynı gün oturumda yapılırken; IELTS’de speaking bölümü farklı bir gün yapılır. Genellikle 3 gün içerisinde yapılır.
*TOEFL’da speaking bilgisayara yapılır ve kaydedilir. Aynı ortamda başka kişiler de sınava devam ettikleri için bizim geleneksel sınav anlayışımızdan biraz farklıdır. IELTS’te ise ayrı bir odada bir kişi ile baş başa konuşma gerçekleştirilir. Daha insani olduğu söylenebilir.
*TOEFL’da writing bölümündeki iki sorundan birinsin içerisinde listening vardır. Dinleyeceğiniz konuşmaların üzerine yazmanız beklenir. Bu nedenle, eğer listening konusunda zayıfsanız IELTS writing daha kolay olacaktır.
*Klavye ile hızlı yazma da sorun yaşıyorsanız TOELF IBT’ye girmeden önce biraz çalışmakta fayda var.
*IELTS ile TOEFL sınavlarının reading mantıkları benzerdir. Ancak, parçaların uzunluğu ve soruların zorluğu açısından değerlendirildiğinde TOEFL IBT nispeten daha kolaydır.
*TOELF IBT’de listening bölümünü kulaklıkla yapıyorsunuz ki bu çok büyük bir avantajdır. Özellikle, listening problemi olanlar için bulunmaz bir fırsat. IELTS’de ise büyük bir salonda herkesle beraber dinliyorsunuz ancak birişinin hapşırması veya kalem düşürmesi oldukça dikkat dağıtıcı olacaktır. Eğer IELTS almayı düşünüyorsanız, listening bölümü için çalışırken asla kulaklık kullanmayın. Aksi taktirde ciddi hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. *IELTS listening bölümünde soruları cevap kağıdına işlemek için 10 dakika ekstra süreverileceğini unutmayın.