Tuzun Sağlığa Zararları

Tuz ve Yüksek Tansiyon
Himalaya tuzlarının sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin doktorların açıklamasına geçmeden önce tuz ile ilgili birkaç konuya değinmekte fayda var. Bir kişinin yüksek tansiyon ile problemi varsa, aslında tuz hakkında bilmesi gereken çok şey var demektir.Yüksek tansiyon (aynı zamanda hipertansiyon olarak da bilinir) en büyük küresel katildir. Tuz, göğüs ağrısı, düzensiz kalp atışı ve şiddetli baş ağrısı gibi belirtilerin başlıca nedenidir.

Yüksek tansiyon: Çok fazla tuz tüketimi ana faktördür
Tuz, her yıl kalp krizi, felç, bunama ve böbrek hastalığını tetikleyerek küresel olarak 12 milyon kişinin ölümünden sorumludur.Bunun nedeni, yüksek tansiyonun kalbe, arterlere, böbreklere ve beyne aşırı gerginlik getirmesidir.
Bununla birlikte, birçok kişi küçük bir diyet değişikliği yaparak bu beladan mustarip dahi olmamaktadır.
Kardiyovasküler tıp profesörü ve aynı zamanda İngiltere Blood Pressure Başkanı Graham MacGregor tuz ile ilgili şunları söylemektedir.
"Tuz, genellikle ABD'de sodyum olarak anılır - yüksek tansiyonun ana maddesidir. Tek faktör bu değil, fakat esas olan budur. Çok fazla tuz yediğinizde, bu durum vücudunuzun daha fazla su tutmasını sağlar ve bu kan basıncınızı yükselten ekstra sıvı demektir.
Çok fazla tuz yenmesi doğrudan yüksek tansiyon riskini artırır, aslında bu durum kolayca önlenebilir.
MacGregor ayrıca "Yaşla birlikte kan basıncında doğal bir artışın olmadığını genelde yanlış diyet yüzünden olduğunu" söylemektedir.
Gerçekten de, normal hayatımızda yenen yiyeceklerin çoğunda paketlenmiş bir sürü tuz var - hatta özellikle tadı tuzlu olmayanlarda bile.
İngiltere Ulusal Sağlık Hizmeti Kurumuna (NHS) göre , yediğimiz tuzun yaklaşık yüzde 75'i ekmek, tahıl, çorba, pişmiş fasulye ve hatta bisküvi gibi hazır ve işlenmiş gıdalardan geliyor.
Bununla birlikte, resmi açıklamalara göre günde 6 gr’dan fazla tüketilmemesi gerektiği öneriliyor.
MacGregor ise "Yüksek tansiyonunuz varsa, kesinlikle tuzu tamamen kesmemizi önermektedir.

Himalaya Tuzu: Sıradan Bir Masa Tuzundan Daha İyi Değil
Nüfusun yüzde 30'unda yüksek kan basıncını problemi var, çoğumuz da bunu azaltmak için çabalarız. Bu mümkün olduğunca tuz ile baharattan kaçınmak ile mümkündür.MacGregor, "Himalaya tuzu gibi pahalı" özel "tuzların sizin için daha iyi veya daha sağlıklı olduğunu düşünmeyin, çünkü bütün tuzlar aynıdır ve vücudunuz üzerinde aynı etkiye sahiptir.
"Aslında, bazı açılardan büyük kristal yapıda olan tuzlar daha kötüdür çünkü toz tuzların aksine daha yoğun tuz anlamına gelmektedir ki, yani yanlışlıkla fazla tüketmenizle sonuçlanmaktadır." demektedir.
Tuzun insan açısından faydaları olduğu bilinse de, eğer yüksek tansiyon problemi varsa tuzdan uzak durmak gerekli olduğu unutulmamalıdır.

Tuzun Zararları
Fazla tuz tüketimi yüksek tansiyon ve tansiyona bağlı kalp ve damar hastalıklarına yol açar. |
Sebzelerden, ekmekten ve aslında yediğimiz her şeyden tuz almamıza rağmen yemeklere dışardan tuz atmamız tuzu gerektiğinden fazla tüketmemize neden oluyor. |
Fazla tuz felce de neden olur |
Tuzda bulunan sodyum su çektiği için fazla tuz tüketimi vücutta ki suların tutulmasına sebep olur. |
Şişmanlığa ve omuriliğin kireçlenmesine neden olmaktadır. |
Kalp krizi: Tuz kalbin de büyük düşmanlarındandır. |
Tuzun iştah açıcı bir özelliği olduğundan özellikle kilo vermeye çalışanlar tarafından fazla tüketilmemelidir. |
Tuzun fazla tüketilmesi idrarla kalsiyum atılımından dolayı kemik erimesine neden olur. |
Böbrek taşı oluşumuna neden olur ve ayrıca böbrek fonksiyonlarının bozulmasına neden olur. |
İlgili Konular
