Umberto Eco Kimdir?
Umberto Eco Kimdir?
Umberto Eco, Gülün Adı ve Foucault Sarkacı adlı romanları ile modern dönem edebiyatçıları arasında öne çıkan ve aynı zamanda Ortaçağ estetiği ve astronomi uzmanı olan İtalyan kökenli yazardır. Filozof, dilbilimci ve eleştirmen olan yazar, çocuk kitapları ve akademik metin yazarlığı da yapmıştır.
Umberto Eco’nun Hayatı
1932 yılında İtalya’nın Alessandria kasabasında doğan Umberto Eco, Torino Üniversitesi, Floransa Üniversitesi ve Bologna Üniversitesi’nde çalışmış ve doçentlik ve profesörlük unvanlarını almıştır. En son Bologna Üniversitesi Beşeri Bilimler Yüksek Okulu Yöneticiliğini yürüten yazar, 2016 yılında İtalya’nın Milano kentinde ölmüştür.
Umberto Eco’nun Eserleri
Yazarın başlıca eserleri şunlardır: Gülün Adı, Alımlama Göstergebilimi, Foucault Sarkacı, Günlük Yaşam'dan Sanata, Önceki Günün Adası, Anlatı Ormanlarında Altı Gezinti, Avrupa Kültüründe Kusursuz Dil Arayışı, Ortaçağı Düşlemek, Yorum ve Aşırı Yorum, Somon Balığıyla Yolculuk, Yanlış Okumalar, Beş Ahlak Yazısı, Ortaçağ Estetiğinde Sanat ve Güzellik, Açık Yapıt, Zamanların Sonu Üstüne Söyleşiler, Baudolino, İnanç ya da İnançsızlık, Kraliçe Loana'nın Gizemli Alevi, Cecü'nün Yer Cüceleri, Güzelliğin Tarihi, Çirkinliğin Tarihi ve Prag Mezarlığı.
Önemli ve İlginç Bilgiler
- Umberto Eco; Anghiari Ödülü, Strega Ödülü, Viareggio Ödülü, MacLuhan Teleglobe Ödülü ve Medicis Ödülü gibi ödüller almıştır.
- Umberto Eco, 1932- 1943yılları arasında İtalya’daki faşizm akımından etkilenmiş ve zamanın diğer İtalyan gençleri gibi akımın bir parçası olmuştur.
- Yazarın okuma sevgisi ve kitaplara olan düşkünlüğü, her hafta kendisi için Belediye kütüphanesinden 2-3 kitap getiren babaannesinden kaynaklanmaktaydı.
- Gençliğinde mizah kitaplarına ilgi duymuş ve hatta yayımlanmamasına rağmen taslak halinde bazı mizah kitabı çalışmaları bulunmaktaydı.
- Tam bir kitap koleksiyoncusu olan Umberto Eco’nun, iki evden oluşan kütüphanesinde 50 binin üzerinde kitap vardır.
- Yazarın kitapları 30’dan fazla dile tercüme edilmiştir.
- Komplo teorileri, yalanlar ve entrikalar, yazarın romanlarında sürekli var olan yapısal çerçeveler olarak öne çıkar. Ayrıca dedektiflik dizi ve romanlarına ilgi duyan Eco’nun ünlü romanı Gülün Adı, tarihi bir detektiflik resitali sunar.
Sözleri ve Alıntılar
“Aydınlanmış entelektüel ahlakın vazgeçilemez koşulu, hatta bilimin mutlak gerçek dediklerini de eleştiriye tabi tutmaktan geçer”.
Kitaplar inanmak için değildir ancak soruşturmak içindir. Bir kitabı değerlendirdiğimizde kendimize sormamız gereken ne söylediği değil ne anlama geldiğidir (Gülün Adı) .
Kaynak:
https://blog.bookstellyouwhy.com/10-surprising-facts-about-umberto-eco-comic-books-crime-trumpets
http://www.core77.com
biyografi.net https://tr.wikiquote.org/wiki/Umberto_Eco