Dünyanın Uzaydan İlk Fotoğrafları
24 Ekim 1946'da İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden hemen sonra ve dünyanın ilk yapay uydusu kabul edilen Sputnik-1 uydusunun uzay çağını (1957) henüz açmadan yıllar önce, New Mexico çölünde bir grup asker ve bilim adamı tarafından fırlatılan bir füzeye yerleştirilen bir fotoğraf makinesi ile dünyanın ilk fotoğrafı çekildi. Düz dünya ve küre dünya tartışmaları o tarihte daha henüz devam ediyordu. Ve bu tarih Apollo 11’den tam 26 yıl önce olduğu hesaba katıldığında bu fotoğraflar Dünyanın uzaydan görüldüğü ilk fotoğraflarıydı.
V-2 Füzesi Naziler tarafından yapılmıştı. Ancak fırlatılmamıştı. İkinci dünya savaşından sonra tıpkı roket mühendisleri gibi bu füzeler de Amerika’ya getirildi. İşte bu füzeler V-2 projesinde kullanılacaktı. White-Sands Füze İstasyonundan fırlatılan Alman yapımı V-2 füzesi üzerine yerleştirilen 35 milimetrelik hareketli görüntü kamerası ile dünyadan 104 km'lik bir yükseklikten siyah-beyaz renkte fotoğraflar çekildi. Her iki buçuk saniyede bir yeni bir frame çeken rokete bağlı kamera dikey olarak yukarı çıktı, daha sonra saniyede 150 metre hızla birkaç dakika içinde yere çarptı. Fotoğraf makinesi kırılmıştı, ancak çelik bir kaset içerisinde korunan filmler zarar görmedi.
Yere düşen kamerayı bulmak ve onu kurtarmak için bir grup asker görevlendirildi. Kamera kurtarma ekibinde bulunan ve V-2 projesindeki füze atışlarından film çekmek için görevli 19 yaşında er olan Fred Rulli o günleri şöyle anlatıyor. Bilim adamları kaseti iyi bir şekilde bulduktan sonra, "Mest olmuş gibi, çocuklar gibi aşağı yukarı zıplıyorlardı". Daha sonra, " fotoğrafları incelemek için ilk ekrana yansıttıklarında, bilim insanları neredeyse kendinden geçmişlerdi." şeklinde ifade etti. Zira yerden 100km uzaklık, orayı uzay sayabilecek kadar yüksek bir irtifa idi.
1946'dan önce şimdiye kadar Dünyadan yukarı en fazla yüksekte çekilen resimler, 1935'te 22 km den Explorer II balonundan çekilmişti. V-2 kameralar, bu yüksekliğin beş katından daha fazlasına ulaşmışlardı; resmen, dünyayı uzayın karanlığına karşı açıkça göstermişti. Film çerçeveleri bir araya getirildiğinde kamerayı geliştiren mühendis Clyde Holliday, 1950'de National Geographic'de " V-2 fotoğrafları ilk kez bize dünyanın başka bir gezegenden gelen ziyaretçilerine nasıl şekilde görüneceğini göstermiştir şeklinde” yazmıştı.
V-2 projesi ile 100 km'den fazla yükseklikten 1.000'den fazla Dünya resmi çekilmişti. Amerikan'ın güneybatısındaki devasa uzantıları gösteren fotoğraflar gazetelerde de artık boy göstermeye başladı. İlk önceleri insanlar çok ilgi göstermese de daha sonra bilim ve teknik çevrelerce kabul gördü. Fotoğraflar ABD Hava Kurumu bilim adamları tarafından incelendi. Holliday, National Geographic gazetesinde yazdığı makalede, nerelerde kullanılabileceği konusunda birkaç öneri sundu. Bu yöntem ile kameralar, savaş zamanında düşman bölgelerini izlemek, barış zamanlarında da erişilemeyen bölgelerin haritasını çıkarmak hatta bulut oluşumlarını, fırtınalı cepheleri ve bir kaç saat içinde bir bütün kıta üzerinde bulutlu alanları tespit etmek için kullanılabilirdi.