Afrika Kıtasının En Büyük Gölü Nerededir?

10.05.2017
• Nedir • Cografya
Viktorya Gölü

Gölün Coğrafi Konumu ve Boyutları

Viktorya Gölü (Lake Victoria veya yerel dildeki adıyla Victoria Nyanza) , Doğu Afrika’da Tanzanya, Kenya ve Uganda toprakları arasında bulunan Afrika’nın en büyük gölü ve Dünyanın en büyük 2 nci tatlı su gölüdür. Toplam alanı 67167 km2 alana sahip olan Viktorya, 184000 km2 bir havzaya sahiptir. Toplam kıyı şeridi uzunluğu 4828 km olan göl, 337 km uzunluğa ve 250 km genişliğe sahiptir.

Viktorya Gölü’nün ortalama derinliği 42 m olup maksimum derinliği ise 53 metredir. Gülün toplam su hacmi 2,750 km3’tür ve bu özelliği ile Dünyanın 9 uncu en büyük gölüdür.

Viktorya Gölü’nün yüzde 49’u Tanzanya ve yüzde 45’i ise Uganda topraklarında yer alır. Tektonik özellikler taşıyan gölün, yaklaşık 400 bin yıl öncesine dayandığı düşünülmektedir. Jeolojik araştırmalar Viktorya Gölü’nün 17 bin yıl önce tamamen kuruduğunu göstermektedir.

Viktorya Gölü Dünyanın en tropikal Gölü olarak kabul edilir.

Bağlantılı Nehirler

Viktorya Gölü’nün temel su kaynağı yağmur sularıdır. Suyunun yüzde 80’ini bu yağışlardan elde eder. Öte yandan, Nzoya, Yala, Sio, Sondu Miriu, Nyando, Migori, Mogusi ve Kagera nehirleri Viktorya Gölü’ne su taşıyan en önemli akarsulardır. Diğer taraftan, Beyaz Nil Nehrine su veren göl, Asvan’da yapılan ölçünlerde nehrin toplam debisinin yüzde 14’ünü sağlamaktadır.

Adalar

Emin Paşa Koyu ve Speke Koyu gibi önemli güzelliklere sahip olan gölde irili ufaklı bir çok göl vardır. Bu göllerin bir kısmı, tropikal cennet olarak kabul edilebilir. Ukereve Adası, göldeki adalar arasında en büyüğüdür.

Ekonomik Değer ve Diğer Bilgiler

Viktorya Gölü, enerji üretimi için kullanılmakta olup Kiira ve Nalubaale barajları, göl havzasındaki en önemli barajlar arasında yer alır. Göl havzasının suları, bölge tarımı için hayati bir fonksiyona sahiptir.

Göl, taşımacılık ve ulaşım için yoğun şekilde kullanılır. Mwanza, Kisumu, Entebbe, Bukoba, Jinja ve Bell, gölün en önemli limanları arasında yer alır.

Gölde 200’ün üzerinde balık çeşidi bulunmakta olup, Tanzanya ve Uganda için balıkçılık önemli bir ekonomik faaliyettir. Tilapia ve tatlı su levreği, gölde yaşayan en önemli balık türleridir.

John Hanning Speke, Viktorya Gölü’nü ilk gören Avrupalıdır (1858) . Gölü keşfeden kaşif, göle zamanın İngiltere Kraliçesi Viktorya’nın adını vermiştir.

Viktorya Gölü; artan kirlilik, aşırı balık avlanması nedeniyle balık sayı ve türlerinde ciddi azalma ve susümbülü popülasyonundaki dramatik artış nedeniyle göl içindeki yaşam formlarının olumsuz etkilenmesi gibi önemli çevre problemleri ile boğuşmaktadır.

Kaynak:

http://www.lake-victoria.net/victoria/

https://www.lakepedia.com/lake/victoria.html

http://interesting-africa-facts.com/Africa-Landforms/Lake-Victoria-Facts.html