VPN Nedir? Ne İşe Yarar?

18.08.2017
• Yazilim • Nedir • Bilgisayar
VPN Nedir?

VPN Nedir?

Sanal özel ağ (VPN) , internet gibi daha az güvenli bir ağ üzerinden güvenli ve şifrelenmiş bir bağlantı oluşturan bir teknolojidir. VPN teknolojisi uzaktaki kullanıcıların ve birimlerin, kurumsal uygulamalara ve diğer kaynaklara güvenli bir şekilde erişmelerini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Veriler güvenli şekiller şifrelenmiş güvenli veri tünellerinden tünellerden geçer ve VPN kullanıcıları ise şifreler veya tokenlar gibi kimlik doğrulama yöntemlerini kullanarak VPN’e erişir . Güvenli bir VPN kullanmanın yararı, ağ altyapısı tek başına yeterli düzeyde bilgi güvenliği sağlayamaması durumunda, bağlı sistemlere uygun düzeyde güvenlik sağlamasıdır.


VPN Ne İşe Yarar?

1.Gelişmiş Güvenlik

Ağa bir VPN vasıtasıyla bağlandığınızda, veriler güvenli şekilde tutulur ve şifrelenir. Bu şekilde veriler siber saldırganlardan korunur.

2.Uzaktan Kontrol

Bir şirkette, bir VPN'ye sahip olmanın en büyük avantajı, bilginin evden veya herhangi bir uzak lokasyondan güvenli şekilde erişilebilir olmasıdır. Bu nedenle VPN, iş ortamlarındaki üretkenliği de artırabilir.

3.Güvenli Dosya Paylaşımı

Dosyaları uzun bir süre paylaşmanız gereken bir grubunuz varsa, bir VPN hizmeti kullanarak bu belgelerinizi ve diğer dosyalarınızı güvenli şekilde tanımlanan kullanıcılar arasında paylaşabilirsiniz.

4.Çevrimiçi Özgürlük

Bir VPN aracılığıyla internette anonim şekilde sörf yapmak mümkündür. VPN servisinin avantajı hem web uygulamalarına hem de web sitelerine tam bir kimlik bilgileriniz gizleyerek özgürce erişmektir.

5.Web Yasaklarını Aşılması

VPN'ler, engellenen web sitelerine erişmek veya İnternet filtrelerini atlamak için harika bir yöntemdir. Yasaklı sitelerin çok olduğu ülkelerde VPN hizmetlerinin sayısı artmaktadır. Günümüzde, internet kullanıcılarının VPN kullanmasındaki en önemli motivasyon da budur.

6.IP Adresinin Değiştirilmesi

Başka bir ülkeden bir IP adresine ihtiyacınız varsa, VPN size bunu sağlayabilir.

7.Daha İyi Performans

Ağın bant genişliği ve verimliliği bir VPN çözümü ile arttırılabilir.

8.Maliyetlerin Azaltılması

Bir VPN ağı oluşturulduktan sonra bakım maliyeti çok düşüktür.


VPN Protokolleri

En yaygın VPN protokolleri şu şekildedir: PPTP VPN (Noktadan Noktaya Tünel Protokolü) , L2TP VPN, IPsec, Secure Sockets Layer (SSL) , Transport Layer Security (TLS) ve OpenVPN.

Yaygın VPN Türleri

En sık kullanılan VPN bağlantı türleri uzaktan erişim VPN (remote Access VPN) ve siteden siteye VPN (site to site VPN) ’dir.



Uzaktan erişim VPN’de uzak kullanıcıların bir ağa güvenli erişim sağlamak için herkese açık telekomünikasyon altyapısını kullanılır. Özellikle bir şirket çalışanlarının, internete erişmek ve şirket ağına bağlanmak için bir herkese açık bir Wi-Fi erişim noktası kullandığında önemlidir. Bu tür durumlarda uzaktan bağlantı gerçekleştirecek kullanıcının bilgisayarındaki veya mobil cihazındaki bir VPN istemcisi, erişilmek istenen ağındaki VPN ağ geçidine bağlanır. Ağ geçidi cihazın kimliğini doğrulamasını gerektirir. Ardından, iç ağ kaynaklarına (örneğin, dosya sunucuları, yazıcılar ve intranet'ler) erişime izin verir. Bu tür VPN bağlantılarında, güvenliğini sağlamak için genellikle IPsec veya SSL kullanılır.
Siteden siteye VPN’de ise ağın tamamını başka bir ağa bağlamak için bir ağ geçidi aygıtı kullanılır. Her bir bilgisayar ya da mobil cihaz ayrı bir VPN istemcisine htiyaç duymaz çünkü ağ geçidi yoluyla bu bağlantı gerçekleştirilir. Bu tür VPN'lerin, bağlantı eğer herkese açık internet üzerinden gerçekleştiriliyorsa çoğunlukla IPsec kullanır.