Yakıt Katkı Maddeleri Kullanmalı mıyız?

10.09.2017
• Otomobil • Nedir

Aracın yakıt deposuna yakıt katkısı koymayı düşünmenin elbette bir çok nedeni vardır.

En azından yakıt katkı şişelerinin üzerinde faydalarına ilişkin bir sürü ibare görürüz. Hatta bazı bilinçsiz işinin ehli olmayan tamircilerinde bu konu dilindedir. Etiketlere bakarsak, farklı tür yakıt katkıları arabanızla ilgili birçok sorunu tedavi ediyor.

Acaba bunun ne kadarı doğru yoksa sadece bir pazarlama aracı mıdır?

Yakıt katkı maddesinin aracınız üzerinde herhangi bir değişiklik yapıp yapmayacağı, bir iki şey bağlıdır: almayı düşündüğünüz katkı maddesinin ne olduğu ve aracınızın gerçekten buna ihtiyacı olup olmadığı. Örneğin aracınız daha 2-3 yıllıksa gerçekten bunlara ihtiyacınız yok. Aracınıza gözle görülen veya ölçülebilen maddi bir fayda sağlayan katkı maddesi var olduğundan emin olabiliyorsanız tabi kullanmak bir nebze mantıklı olabilir. Ancak bir de hissedilebilir hiçbir fayda sağlamayan epeyce bir katkı maddesi piyasada var.

Bazen kullanılan bir katkı maddesi aracın bir sorununu giderebiliyor ancak halk arasında görünen o ki bu giderme genelde geçici süreli olmakta ve birkaç ay içinde tekrar nüksetmektedir. Unutmamak gerekir ki istisnaları olsa da bir sorun anında bir parçanın değişmesi gerektiriyorsa ancak onu değiştirerek o sorundan kurtulabilirsiniz.

Yakıt Katkı Maddesi Ne Zaman Kullanılmalı

Dizel araç kullanan sürücüler, havanın çok soğuk olduğu günlerde, depoda ve yakıt hatlarında birikebilen ve jelleşebilen yakıtın ve çalıştırma sıcaklığına kadar gelene kadar performansı düşürdüğünü bilirler. Bu gibi durumlarda, mazotun sorunsuz akmasını sağlamaya yardımcı olacak anti-jelleştirici yakıt katkı maddeleri vardır. Yakıt stabilizatörleri, bir arabanın tekrar yola çıkma zamanı geldiğinde otomobilin sorunsuz bir şekilde çalışmasına yardımcı olabilir. Bu özellikle bir otomobilin uzun süre çalışmadan bekleyecekse iyi bir fikir olabilir. Aracınız eskiyse (örneğin 4-5 yaşından fazla ise ) yakıt deposuna eklenen yakıt enjektör temizleyicisinden ara sıra faydalanılabilir.

Yakıt Katkı Maddesi Ne Zaman Kullanılmamalı

Aracınızın açıkça ihtiyaç duymadığı bir şeyse veya aracınız yeni ise yada daha 3-4 yaşını bile geçmemiş ise, her şey hala nispeten taze ve sorunsuz çalışıyor olmalı ve her türlü katkı maddesi muhtemelen gereksizdir.

Bazı insanlar, yakıt depolarına otomatik şanzıman yağı ilavesinin, motordaki metal temasının yağlanmasına yardımcı olduğunu söylemekte ve hatta bu konuda adı sanı duyulmamış marka adları altında ticari ürün olarak piyasaya birçok ürün sürülmüş durumda, ancak bu ürünlerin korozyona veya başka hasarlara neden olabileceği ihtimali de akıldan çıkarılmamalıdır.

Uzmanlar, yakıt tasarrufu sağladığını iddia eden veya beygir gücünde bir artış meydana getirdiği iddia edilen katkı maddelerinden kaçınılmasını gerektiğini söylüyor. Bu yakıt katkı maddeleri muhtemelen genelde herhangi bir zarar vermeseler ise de, yanıltıcı bir reklam kampanyasından öte bir şey değillerdir. Aracınızı o kadar seviyorsanız buna harcayacağınız para farkı ile pompada satılan en üst kaliteli olan daha iyi özellikli olan yakıt türünü tercih edin daha iyidir.


Ürünün içindekiler kısmına mutlaka bakın. Zira tanınmış markalar genelde içinde gerçekten ne olduğunu yazma konusunda daha güvenilirdir. Piyasada litresi 3-5 liraya zaten satılan yağ, tiner, uçak benzini veya bir başka kimyasal maddenin 300 ml’ sini 50 TL ye satan ve hatta utanmadan üzerine “bir depo içindir” diye not düşen çokça uyanık var.

Son söz Dimyata giderken evdeki bulgurdan olmamak dileğiyle,

Kalın sağlıcakla...