Yakıt Tasarrufu için Altın Kurallar

Akaryakıt fiyatlarının dövize endeksli olduğu ülkemizde son zamanlarda dövizdeki hızlı artışların da etkisiyle akaryakıt fiyatları oldukça yükseldi. Akaryakıt fiyatlarının artışına engel olamasak da aracımızı kullanırken dikkat edeceğimiz bazı sürüş teknikleri tasarruflu bir sürüş yapmamızı sağlar.
Aracımızın az yakıt tüketmesi için yapmamız gerekenleri sıralayacak olursak;
1. Aracımızın bakımlarını mutlaka zamanında yaptırmalıyız. Temiz hava filtresi, aracımızın motoruna daha sağlıklı oksijen girişi sağlayacağı için motora gelen yakıtın tamamına yakınının yakılmasını sağlar. Böylelikle aynı miktar akaryakıt ile daha uzun mesafe kat edersiniz. Aynı şekilde belli bir zaman veya kilometre sonunda motorumuzun yağı özelliğini kaybetmeye başlayacağından hem motorumuza zarar verecektir hem de sürtünmeyi arttıracağı için yakıt tüketimimizi arttıracaktır.
2. Aracımızı çalıştırdıktan sonra çok uzun süre rölantide bekleterek motorun ısınmasını beklemek de tüketimi arttıracaktır. Aracımızı çalıştırdıktan sonra yazın 40-50 saniye kışın 1-1,5 dakika rölanti süresinden sonra aracımızın motorunu mümkünse yukarı eğimli yollardan kaçınarak sakin bir sürüş ile yolda ısıtmalıyız.
3. Aracımızın vites değişimlerini mümkün olduğu kadar uygun devirlerde yapmaya özen gösterelim. Vites değişim devirleri araçtan araca değişmekle beraber dizel araçlarda yolun durumuna göre 2000-2500 devir aralığında, benzinli araçlarda 2500-3000 devir aralığındadır. Aracımızı yolun durumuna göre mümkün olduğu kadar yüksek viteste ve düşük devirlerde kullanmak tüketimimizi azaltacaktır. Aracımızı mümkünse uzun süre sabit hızlarda ve sabit viteste kullanmak yakıt tasarrufu sağlayacaktır.
4. Lastiklerimizin hava basıncı yakıt tüketimini doğrudan etkileyen unsurlardandır. Düşük basınçlı lastikler tüketiminizi %30’a kadar arttırabilir. Doğru lastik basıncını aracınızın katalogundan, servisinizden veya lastikçinizden öğrenebilirsiniz. Kışlık lastiklerinizi hava sıcaklıkları ortalama 7 dereceyi geçtiği andan itibaren değiştirmeniz tüketiminiz düşürecektir.
5. Aracınızda taşıdığınız fazla ağırlıklar yakıt tüketimini olumsuz etkileyecektir. Mümkün olduğunca aracınızda gereksiz eşya taşımayın, yakıt alırken tam depo doldurmayın. Aracınızı yakıt uyarı ışığı yandıktan sonra uzun süre kullanmayın.
6. Trafikte değişken hızlarla gitmemeye özen gösterin. Sürekli frene basarak yavaşlayıp sonrasında hızlanarak tekrar frene basma alışkanlıklarınızı kontrol etmeye çalışın. Yolun durumuna göre ortalama bir hız belirleyerek sabit hız ve sabit viteste gitmeye özen gösterin. Durmanız gereken bir durumu hissettiğinizde, mesela trafik ışığının kırmızı yanması gibi, aracınızın gazını keserek frene dokunmadan vites küçülterek duracağınız noktaya kadar aracınızı yavaşlatmanız da tüketiminizi olumlu etkileyecektir. Yeni nesil araçlarda gaz pedalına basmayı bıraktığınızda aracınızın motoruna giden yakıt akışı kesilecektir. Bu yüzden aracınızı aşağı eğimli yollarda veya durmanız gereken durumlarda boş vitese alarak sürmeyin. Boş vitese almanız kesilen yakıt akışını tekrar rölanti ayarında motorun stop etmemesi için başlatacaktır.
7. Aracınızı hızı 80 km.’yi aşıyorsa camlarınız açık yolculuk etmeyin. Yakıt tüketiminiz bu durumda artacaktır. Bunun yerine camlarınızı kapatarak aracınızın klimasını çalıştırmanız daha ekonomik ve konforlu olacaktır. Aracınızın klimasını açtıktan bir süre sonra dışarıdan hava akışını içeriden olarak değiştirmeniz, yukarı eğimli yollarda bir müddet klimanızı kapatmanız da tüketiminizi olumlu etkileyecektir.
8. Aracınıza yakıt alırken, yaz aylarında mümkün olduğunca havanın serin olduğu gece veya sabah saatlerini tercih etmeniz aynı fiyata daha fazla yakıt almanızı sağlar. Ayrıca kalitesinden emin olduğunuz istasyonları tercih etmeniz de önemlidir.
9. Aracınızı park ederken özellikle tekrar yola çıkacağınızda park yerinden manevra yapmadan çıkabilecek şekilde koymanız, aracınızın motoru soğukken manevra yaparak tüketiminizin artmasını önlemiş olur. Aracınızı mümkünse ilk harekette aşağı eğimli yola hareket edecek şekilde park etmeniz de tüketimizi azaltır. Aracınız en fazla yakıtı motor soğukken harcamaktadır.
10. Yakıt tüketimini arttıran en önemli sebep aracınızın hızıdır. Aracınız en yüksek vitese attıktan sonra maksimum torku yakaladığınız devirler olan 2000-4000 devri geçtiğinizde tüketiminiz hızlı bir şekilde artacaktır. Vitesinizi daha da yükseltemediğiniz için hızınızı arttırdıkça motor devriniz de artacaktır. Motor devrinin artması demek aracınızın yüksek devirlerde daha fazla yakıt tüketmesi anlamına gelir. Bu da tüketiminizi araçtan araca değişmekle beraber hızınıza göre %15 ile %40 arasında arttıracaktır.