Yurtdışından Getirdiğimiz Telefonlar Nasıl Kaydettirilir?
Akıllı telefon almak istediğinizde 300 TL’den başlayıp 4000 TL’ye kadar çeşitli marka ve modelde yüzlerce telefon bulabilirsiniz. Fakat eğer yurtdışına gidecekseniz veya bir yakınınız gidecekse oradan alacağınız aynı marka ve model telefonun fiyatının %40’a kadar size avantajlı fiyattan geleceğiniz söyleyebiliriz.
Yurtdışından getirdiğiniz telefonu 120 gün Türkiye’de sorunsuz kullanabilirsiniz. Bu süre içinde operatörünüzden her 30 günde bir telefonunuzu kaydettirmeniz gerektiğine dair bir kısa mesaj alacaksınız. Eğer bu mesajları dikkate almayıp telefonunuzun IMEI numarasını BTK’ya kaydettirmezseniz bu süre sonunda telefonunuz bir daha açılmamak üzere görüşmelere kapatılır. Ucuza telefon alayım derken hem paranızdan hem telefonunuzdan olmayın. Kayıt işlemini ihmal etmeyin.
Böyle bir süprizle karşılaşmamak için telefonunuzun IMEI numarasını e-Devlet ( www.turkiye.gov.tr ) üzerinden kaydettirebilirsiniz. Adım adım neler yapmanız gerekiyor aşağıda sayacağız;
1. Cihazınızı kaydedeceğiniz pasaportun seri numarası ve aldığınız telefonunuzun IMEI numarası ile e-Devlet kapısından kaydınızı yaptırabilmek için o yıl için belirlenen harç tutarını anlaşmalı bankalara veya Maliye veznesine yatırmanız gerekiyor. 2017 yılı için harç tutarı 149,20 TL.dir. İsterseniz e-Devlet girişi yaptıktan sonra kredi kartınızla ödemenizi internet üzerinden (Garanti, Denizbank veya Gelir İdaresi İnternet Vergi Dairesi sayfalarından) de yapabilirsiniz.
2. E-Devlet ( www.turkiye.gov.tr ) adresine girmek için eğer önceden şifre almadıysanız, şifrenizi alabilmek için 5 farklı yöntem sunulmuş fakat bunlardan en pratik olan 2’sini anlatacağım. Diğerleri henüz çok yaygın değil.
a. PTT şubesine giderek e-Devlet şifresi almak istediğinizi söylediğinizde 2 TL. karşılığında size hemen şifrenizi veriyorlar. Bu şifre ve T.C. Kimlik numaranızla işleminizi yapabilirsiniz.
b. Eğer internet bankacılığı kullanıyorsanız, e-Devlet üzerinden bankanızın logosuna tıkladığınızda sizi bankanızın giriş sayfasına yönlendirecek ve müşteri numaranız ile şifrenizi girince cep telefonunuza gelen şifreyi de girdikten sonra e-Devlet üzerinde işlem yapmak üzere tekrar sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Bu işlemi her seferinde tekrarlamak istemiyorsanız, e-Devlete giriş yapınca hemen yeni bir giriş şifresi belirleyin. Bundan sonra bu şifreyle giriş yapabilirsiniz. Böylelikle PTT’ye 2 TL. ödemek zorunda da kalmazsınız.
3. E-Devlet sayfasına girince sol üst köşede yer alan e-hizmetler kısmına tıklayarak açılan sayfadan BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) yazan menüye kadar aşağıya ilerleyin, bu kurumun hizmetlerine geldiğinizde “IMEI Kaydet” seçeneğini tıklayarak işleminizi başlatabilirsiniz.
4. Açılan sayfada ilk olarak yapacağınız işlemle ilgili kılavuz ve genel bilgilendirme karşınıza gelecek, “Devam” butonuna tıkladığınızda kayıt işlemi için 2. Sayfaya yönlendirilirsiniz.
5. Kayıt sayfasında doldurmanız istenen 3 bölüm bulunmaktadır. Kişisel bilgileriniz, cihaz bilgileriniz ve pasaport (yurda giriş belgesi) bilgilerinizin doldurulacağı bölümler bulunur.
6. Bu bölümleri eksiksiz ve hatasız bir şekilde doldurduktan sonra ödemenizi yapacağınız sayfaya veya ödemenizi daha önceden yaptıysanız bunu bildireceğiniz bölüme yönlendirilirsiniz.
a. Bu bölümde kişisel bilgileriniz olarak telefonu kendi üzerinize kaydedebileceğiniz gibi birden fazla telefon getirdiyseniz diğerini de çocuğunuzun pasaportuna işletebilmeniz için de size seçenek sunulmuş. Kullandığınız cep telefonu numarasını girdikten sonra;
b. Kaydettireceğiniz telefonun IMEI nosunu girmeniz istenir, telefonunuzun IMEI numarasını öğrenmek için telefonunuzun arama ekranına *#06# kodunu yazdıktan sonra “ARA” butonuna basarsanız ekranınızda IMEI numaranızı görebilirsiniz. Bu numarayı dikkatlice siteye eksiksiz ve hatasız olarak girin.
c. Son b ölümde ise kayıt yapacağınız pasaportunuzun seri numarasını ve yurda giriş yaptığınız tarihi girmeniz istenir. Bu bilgileri de girdikten sonra “Devam” butonuna tıkladığınızda sonraki sayfaya yönlendirilirsiniz. Yurda giriş süreniz kesinlikle 120 günü geçmemesi gereklidir. Aksi durumda pasaportunuza telefon kaydı yaptıramazsınız.
7. Bilgilerinizi girdikten sonra yönlendirileceğiniz sayfadan Garanti Bankası, DenizBank veya İnternet Vergi Dairesi sayfaları üzerinden harç ödemenizi de yapabilirsiniz. Fakat ödemenizi daha önceden yaptıysanız, sayfada bulunan harç ödemesini yaptım seçeneğini işaretlediğinizde sistem online olarak bunu kontrol edecektir.
8. Son olarak “ONAY” sayfasına yönlendirilirsiniz, bu sayfada işleminizi onayladığınız anda size bir işlem numarası verilir ve kayıt işlemleriniz otomatik olarak başlatılır. BTK’nın iş yoğunluğuna göre belli bir süre sonunda IMEI numaranız kayıtlı hale gelir. Kaydınızı yine e-Devlet üzerinden ara ara girerek isterseniz kontrol edebilirsiniz.