Beyaz Kartı Nedir?

24.04.2017
• Teknoloji • Nedir • Nasil-Calisir • Hobi
18 Gri KArt

Beyaz kartı nedir?

Gri kart, fotoğraf makinesinde en doğru beyaz ayarını yapmak amacıyla kullanılan ve üzerine düşen ışığın %18’ini geriye yansıtan karttır. Gri Kart ın ışığın %18’ini yansıtmasının sebebi ise, beyaz tenli bir insan yüzüne veya beyaz bir objeye düşen ışığın aynı oranla geriye yansımasıdır. Profesyonel fotoğrafçılar, çekimlerinde renk sıcaklığı açısında tutarlılığı sağlamak amacıyla bu kartı kullanırlar.

Gri kartı, hazır ürün şeklinde birçok sanal marketten kolaylıkla satın alınabilecek bir üründür. ( https://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=9976 ) . Ancak, doğru gri tonları içerecek şekilde renklendirilmiş bir Word ya da Excel belgesinin renkli çıktısını alarak ya da bu tonlara en yakın kartvizit, kitap sayfası, kumaş vs kullanarak kendi gri kartınızı yapmanız mümkündür.

Gri kartınızı yaptığınızı yahut satın aldığınızı düşünelim. Peki gri kartımızı nasıl kullanacağız? Öncelikle çekim yapılacak ortamda mümkünse düz bir zemine gri kart yerleştirilir. Daha sonra spot odaklama yaparak ve otomatik beyaz dengesi (AWB) ile gri kartın bir fotoğraf çekilir. Spot odaklama yapılması daha doğru sonuç elde edilmesine yardımcı olabilir. Bir sonraki adımda ayarlardan custom WB’yi seçerek çekilen karedeki beyaz dengesi verisi yüklenir. Bu sayede, çekim yapılan ortamın Kelvin değerine göre fotoğraf makinemizin kalibrasyonunun yapılması işlemidir. Artık yapılması gereken, aynı ortamda çekilecek fotoğraflar için DSLR beyaz dengesi seçeneklerinden “kişiye özel beyaz dengesi”ni seçerek hazır yüklenmiş veriler ile çekime devam etmektir.

Son olarak küçük ama pratik bir hatırlatma yapmakta fayda var. Tüm bu işlemler fotoğrafçılığa yeni başlamış birisi için yorucu gelebilir. Bu durumda, AWB ile fotoğraflarınızı RAW formatta çektikten sonra beyaz dengesi ayarını photoshop ile yapmanız mümkündür. Şu linkteki ayrıntılı anlatımdan faydalanabilirsiniz:




Yine de t üm amatör fotoğrafçılara önerimiz Kelvin değerini manuel olarak ayarlamalarıdır. Çünkü sahip olduğunuz fotoğraf makinesine verdiğiniz paranın ve daha da önemlisi fotoğraf çekmeye harcadığınız zaman ve emeğin karşılığı almanız önemlidir. Hata yapmaktan korkmayın. Zaman içinde hangi ışık koşullarında nasıl bir Kelvin değeri kullanacağınız konusunda el alışkanlığı ve pratiklik kazanacaksınız.

Işığınız bol olsun.


Kaynak:

https://www.dpreview.com/

http://www.tfsf.org.tr/fotograf_terimleri_sozlugu.asp#B

https://www.youtube.com/watch?v=MUh3vZT0tbo

https://fstoppers.com

http://fotopanorama360.com

https://www.fotozeynep.com.tr/?do=shop&show=viewproduct&productid=9976